Ilse Ja­cob­sens gummistøvler ta­ber i Højesteret

Højesteret stadfæster afgørelse om gummistøvler med snørebånd.

Ilse Jacobsen fik ikke nedlagt forbud mod produktionen af den kinesiske pendant til hendes populære Rub1-gummistøvle. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Den kendte skodesigner Ilse Jacobsen har lidt endnu et nederlag ved domstolene, efter hendes populære gummistøvler taber en principiel sag om ophavsret i

Højesteret
.

Sagen drejer sig om Ilse Jacobsens ikoniske gummistøvle med snørebånd, Rub1, som ifølge Ilse Jacobsen er blevet krænket af en kinesisk dobbeltgænger importeret af Morsø Skoimport.

Nederlaget i

Højesteret
betyder, at Morsø Skoimport kan fortsætte med at importere og sælge de højskaftede gummistøvler.

-

Højesteret
udtalte, at RUB 1-gummistøvlen ikke kan betegnes som et værk af brugskunst, der nyder beskyttelse efter ophavsretsloven, slår dommen fast.

Ikke en kopi

Ilse Jacobsen havde krævet erstatning fra Morsø Skoimport, men nu bliver det i stedet Ilse Jacobsens selskab IJH A/S, som skal betale for Morsø Skoimports sagsomkostninger på 75.000 kroner.

- Det er dejligt, at vi efter fem år endelig har fået sat punktum for det her, og

Højesteret
har sat en tyk streg under det. Der har været meget advokatsnak, og det har fyldt meget for os rent følelsesmæssigt, så det er rigtig dejligt endelig at få sat et punktum, så vi kan komme videre, siger Kristian Larsen, direktør for Morsø Skoimport.

Alle kan se, de to gummistøvler, der står bag ved dig, de ligner hinanden. Men er der tale om ens gummistøvler?

- Nej, overhovedte ikke, og det er også, hvad retten har slået fast, at det ikke er en kopi eller efterligning på nogen måder, siger Kristian Larsen.

Hende med gummistøvlerne

Den 59-årige designer Ilse Jacobsen erklærer sig oven på dommen skuffet over udfaldet:

- Nu har jeg kæmpet for dette her i fem år, og jeg har forsøgt at kæmpe for både små og større designere i

branchen
. Nu må Dansk Industri og politikerne tage over og gøre noget, siger hun i en kommentar.

Iværksætteren
fra Hornbæk mener, at de
folkevalgte
bør sikre designere og deres produkter bedre.

Ilse Jacobsens RUB 1 til venstre. Til højre den påståede krænkende kopi, VRS-gummistøvlen. I sin oprindelige dom lagde Sø- og Handelsretten vægt på, at VRS-støvlen bliver markedsført med rødt snørebånd, mens Ilse Jacobsens støvle kun ved juletid sælges med rødt snørebånd. (Foto: Screenshot fra Sø- og Handelsrettens dom.)

Et centralt spørgsmål under retssagen har drejet sig om gummistøvlens status som ikon eller værk.

- Alle vegne, jeg kommer, siger folk "hende med gummistøvlerne" om mig. Jeg er gået i et med gummistøvlerne, siger Ilse Jacobsen.

Principiel sag

Striden om Ilse Jacobsens gummistøvler er blevet fulgt tæt af den danske modebranche, som mener, at sagen er principiel.

Dansk Mode & Textil mener, at det er svært at opnå ophavsretslig beskyttelse for modeprodukter i det danske retssystem. Blandt andet kritiserer

branchen
, at det er markant nemmere at blive ophavsretsdækket, når man laver møbler, end når man designer tøj:

- Måske tager

Højesteret
sin tidligere praksis op til fornyet overvejelse. Sker det, vil hele den danske modebranche blive stillet bedre, har organisationen tidligere skrevet.

Ilse Jacobsen havde af Morsø Skoimport krævet 269.200 kroner til sit selskab og 25.000 kroner personligt.

Desuden havde hun nedlagt påstand om, at restlageret af den kinesiske støvle skulle

destrueres
, og at der blev udstukket et forbud mod at fortsætte produktionen i Kina.

Skulpturelt produkt

Selv om Ilse Jacobsen har tabt i alle instanser, anerkendte Sø- og Handelsretten støvlens særpræg og originalitet og slog fast, at Rub 1 skal beskyttes mod efterligninger i

markedsføringsloven
.

- Produktet fremstår skulpturelt, robust og samtidig elegant og leder udtryksmæssigt tankerne hen imod et støvleprodukt i læder, står der i dommen.

I sin oprindelige dom lagde Sø- og Handelsretten vægt på, at VRS-støvlen bliver markedsført med rødt snørebånd, mens Ilse Jacobsens støvle kun ved juletid sælges med rødt snørebånd.

Vestre Landsret erklærede sig enig i Sø- og Handelsrettens vurderinger.

llse Jacobsen grundlagde sin forretning i Hornbæk for 25 år siden, og i dag breder forretningen sig ud over en række aktiviteter inden for mode og skønhed.

Ilse Jacobsen er desuden kendt fra DR-programmet 'Løvens Hule', som hun trak sig fra efter en række kritiske Berlingske-artikler om arbejdsforholdene i hendes virksomhed.

Facebook
Twitter