Indgreb i låneregler afvist på trods af anbefaling om det modsatte

Regeringen har besluttet at lade boligmarkedet være, selvom Det Systemiske Risikoråd har anbefalet et indgreb.

Regeringen vil lade livet boligmarkedet gå sin gang. Man vurderer, at markedet er ved at stabilisere sig. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder)

Det har været nogle vilde år på boligmarkedet. Rekord efter rekord er blevet sat på både boligpriser og salgstal.

På trods af det har erhvervsminister Simon Kollerup (S) valgt ikke at lave et indgreb for at stoppe salgsprisernes himmelflugt.

- De seneste måneders udvikling på boligmarkeder viser, at der er gang i en stabilisering, siger Simon Kollerup.

- Der kommer med andre ord mere ro på boligmarkedet lige nu, og derfor mener vi heller ikke, at det er her og nu, at man skal gribe ind og begrænse afdragsfrihed og andre tiltag, siger han.

I juni fik situationen ellers Det Systemiske Risikoråd til at anbefale regeringen at gøre det sværere tage afdragsfrie lån, når danskerne skulle ud at købe bolig.

Også Nationalbanken mente, der var behov for indgreb, hvor der blev stillet "krav om afdrag for de mest forgældede boligejere og lavere skatteværdi af rentefradrag".

Formålet ved at gøre det sværere at få et afdragsfrit lån var, at det gerne skulle få boligpriserne til at falde, fordi færre ville få muligheden for at tage høje afdragsfrie lån og dermed købe boliger til høje priser.

Også Nationalbankens forslag om lavere rentefradrag ville sænke priserne. Et eksempel fra dem lød, at en reduktion af rentefradraget på ti procentpoint forventes at reducere boligpriserne med lige under to procent over en periode på ti år.

Men ingen af de to forslag bliver aktuelle i denne omgang med dagens udmelding fra erhvervsministeret.

Erhversministeren siger dog, man vil holde et ekstra vågent øje med boligmarkedet.

- Vi kommer til at følge meget tæt, hvordan boligmarkedet udvikler sig herfra, sådan at vi i god tid kan nå at reagere, hvis der er noget, der ser skævt ud, siger Simon Kollerup.

Det fremgår ikke præcist ifølge pressemeddelelsen fra ministeriet, hvad den skærpede overvågning indbærer, hvad der skal til, før man vil reagere, og hvad man vil gøre i så fald. Men til DR uddyber erhvervsminister Simon Kollerup:

- Det er klart, at vi holder øje med sådan noget som, hvor meget gæld bliver der opbygget. Det er ikke altid super sundt, hvis de værdistigninger, der har været, bare bliver omsat til en meget høj gæld, og hvis der bliver alt for mange afdragsfrie lån – det vil vi også godt holde lidt eksta øje med, siger han.

I morgen fremlægger Nationalbanken sin analyse af udsigterne for dansk økonomi. Det forventes, at de her også vil kommentere på boligmarkedet.

Facebook
Twitter