Industri frygter Foghs klimavision

Energitunge danske virksomheder frygter, at øgede energiafgifter vil tvinge produktionen ud af landet i stedet for at spare CO2.

Cementfabrikken Aalborg Portland er en af de tunge danske industrivirksomheder, der ikke jubler over statsministerens tanker om højere energiafgifter. (Foto: Bjørn Funke © DR)

Da statsminister Anders Fogh Rasmussen i søndags fremlagde sin vision om Danmarks klimapolitik, tændte det ikke grønne lys i industriens øjne.

Flere steder i talen blev der lagt op til, at energiforbrugere skal betale festen for lavere skat på arbejde. Men flere af dansk erhvervslivs store energiforbrugere advarer om, at øgede energiafgifter vil sende mere produktion til udlandet, skriver Erhvervsbladet.

- Hvis der kommer øgede afgifter på energien, som kun rammer Danmark, vil det få store konsekvenser for en række virksomheder. Hvis de bliver pålagt ekstra afgifter, uden at deres internationale konkurrenter får de samme afgifter, bliver konkurrenceevnen forringet, og i sidste ende vil det måske betyde, at man må flytte produktionen til udlandet, siger Peter L. Nielsen, der er formand for Foreningen for Slutbrugere af Energi og direktør i Hydro Aluminium.

Frygt for CO2-lækage

Flere af de energitunge virksomheder taler om problematikken med CO2-lækage. Det betyder, at øgede afgifter og skatter får virksomhederne til at flytte deres produktion til mindre regulerede lande frem for at sænke energiforbruget.

Økonomi- og Erhvervsministeriet fastslår i rapporten ”Vækst, klima og konkurrenceevne” fra august, at risikoen for CO2-lækager fra Danmark er begrænset på nær i fremstillingen af cement, kalk, tegl og fliser og lignende.

Drej nøglen om eller flyt

Netop den branche er udsat, hvis regeringen sætter energiafgiften op. Aalborg Portland, der er landets største energiforbruger har varslet en mulig flytning som konsekvens af EU's CO2-kvotepolitik.

En anden af Danmarks store CO2-udledere, Faxe Kalk, er heller ikke begejstret for ideen.

- Hvis energiafgifterne ryger op, vil det nok få vores belgiske ejere til at overveje at flytte noget af produktionen. Danmark står overfor et valg, om man overhovedet vil huse tung industri som vores, siger direktør i Faxe Kalk, Klaus Kiens til Erhvervsbladet.