Indvandring øger ulighed i Danmark

Yngre ufaglærte danskere tjener i dag mindre, end de ville have gjort, hvis ikke der havde været indvandring de sidste 10 år. Det er én af konklusionerne i en ny analyse fra Rockwool Fonden.

Mange indvandrere har ingen uddannelse og tager derfor ufaglært arbejde på en fabrik eller lignende. Dermed konkurrerer de om jobs med ufaglærte danskere. (© DR)

Unge danskere uden uddannelse tjener i dag mindre, fordi de har fået konkurrence fra indvandrere, der er kommet til Danmark de sidste 10 år. Højtuddannede har derimod ikke ikke måtte konkurrere med indvandrerne og tjener derfor det samme.

Dermed har indvandringen været med til at øge uligheden mellem uuddannede og højtuddannede i Danmark. Sådan lyder én af konklusionerne i en ny analyse "Udenlandsk arbejdskraft i Danmark - konsekvenserne for løn og beskæftigelse" fra Rockwool Fonden.

Indvandrere uden uddannelse

Forklaringen er, at mange af de indvandrere der er kommet til landet, ikke har nogen uddannelse, siger Jan Rose Skaksen CEBR, Handelshøjskolen i København.

- Ufaglærte danskere har betalt en pris for indvandringen. Uden den ville deres løn have været højere, end den er i dag. Forklaringen er, at flere har konkurreret om de samme ufaglærte job, fordi mange indvandrere ingen uddannelse havde med i bagagen. Det har holdt lønnen nede, siger han.

Han understreger, at en eventuelt udvidelse af green-card-ordningen, som det diskuteres for tiden, ikke vil øge uligheden. For tanken er netop, at den ordning skal tiltrække flere med uddannelse til Danmark.

Forskel på indvandreres vilkår

Analysen viser i øvrigt, at forskellige grupper af indvandrere oplever meget forskellige vilkår på det danske arbejdsmarked.

- F.eks. går det rigtigt godt for dem, der er indvandret fra den gamle del af EU. De har højere kvalificerede job og tjener flere penge, end danskerne gør i almindelighed, lyder det i et nyhedsbrev fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Modsat er det med indvandrere fra mindre-udviklede lande. De er koncentreret i brancher, hvor lønnen er lav og hvor arbejdet er forbundet med betydelig risiko for at blive nedslidt.

Det er også den gruppe indvandrere, der har en negativ effekt på de danske medarbejderes lønninger i de virksomheder, hvor de bliver ansat. Der er også en svagt øget risiko for, at danskere i disse virksomheder bliver ledige.