Inflation på højeste niveau i fem år

Madvarer som mælk, ost, æg og brød er blevet væsentligt dyrere. Og de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationenen er på sit højeste niveau i fem år

Det er blevet dyrere at lave sig en æggemad. (© Stock.xchng)

Det er blevet dyrere for den almindelige dansker at få æg til sit salt og brød på bordet.

Den danske inflation var højere end ventet i januar, og dermed er inflationen på det højeste niveau i fem år. Forbrugerpriserne steg i januar med 2,9 procent, mens det var ventet, at priserne var steget 2,4 procent. I december var den tilsvarende stigning 2,3 procent

- De største prisstigninger over det seneste år har fundet sted inden for fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, der er steget 7,1 procent Prisstigningerne skyldes, at især mælk, ost og æg, smør og spiseolier samt brød og kornprodukter er blevet væsentligt dyrere, skriver Danmarks Statistik.

Økonomer overraskede over stigning

Økonomer havde ventet, at forbrugerpriserne var steget med 2,4 procent Det viste median og gennemsnit af syv estimater, som RB-Børsen havde indsamlet. Estimaterne lå mellem en stigning på 2,0 procent og 2,5 procent Opgjort på månedsbasis steg forbrugerpriserne med 0,3 procent i januar, mens det var ventet at priserne var steget med 0,2 procent på månedsbasis.

- Den højere inflationsrate kan selvfølgelig i nogen grad forklares ved udefrakommende faktorer, såsom højere priser på olie og fødevarer. Alligevel er det i stigende grad klart, at de sidste års højkonjunktur nu for alvor begynder at gøre sig gældende i prisudviklingen. Samtidig viser andre kilder, at inflationsforventningerne for alvor er begyndt at kravle opad, og det giver risiko for at løn-pris spiralen for alvor begynder at køre, påpeger Nordeas chefanalytiker Anders Matzen.

2008-inflation i højere niveau

Han vurderer, at inflationen i 2008 vil være en del højere end i 2007.

- Noget af hoppet i inflationen skyldes dog også, at oliepriserne var ganske lave i januar sidste år, og denne effekt vil efterhånden falde ud af inflationen, hvis ellers oliepriserne holder sig på det aktuelle niveau. Vi venter en gennemsnitlig inflation på 2,5 procent i år mod bare 1,7 procent sidste år, vurderer analytikeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk