Ingen coronanedtur blandt landets største virksomheder: Pengene vælter ind

Rekordregnskaber og bugnende overskud er virkeligheden i mange af landets største virksomheder.

A.P Møller-Mærsk kunne forleden præsentere det bedste kvartalsregnskab i årevis. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

I mere end et år har corona været et uomtvisteligt faktum, som alle danskere har skullet forholde sig til.

Udover en lurende sundhedskrise har særligt økonomien været på manges læber.

Staten har spyttet milliarder ud i samfundet, alt i mens vi har hørt om nødråb og krise i landets erhvervsliv.

Men det er langt fra alle steder, det går skidt.

Landets største virksomheder har de seneste uger afleveret kvartalsregnskab, og for rigtig mange virksomheder bliver bankbogen blot tykkere og tykkere.

- Vi ser et billede af nogle danske virksomheder, som navigerer bedre i coronakrisen, end deres konkurrenter gør, fortæller aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

- Den udvikling i indtjening, vi har set i første kvartal, hvor verden også har været lukket ned, vidner om, at de danske selskaber har en meget, meget sikker hånd på rorpinden.

Overskud på 187 millioner kroner om dagen

I landets største selskab A.P Møller - Mærsk har man virkelig formået at tjene penge under krisen.

Selskabets kvartalsregnskab afslørede et overskud på 16,8 milliarder kroner. Det svarer til, at den syvtakkede stjerne på Esplanaden har tjent 187 millioner kroner om dagen.

Det er det bedste resultat i mere end et årti.

Det, som har været særligt gavnligt for Mærsk, er de stigende fragtrater. Der er rekordstor efterspørgsel efter at få fragtet varer over de syv verdenshave, og det får bankkontoen til at bugne.

- De rider på en succesbølge, som er drevet af meget høje fragtrater for at få transporteret containere rundt. Der er lidt ekstraordinær medvind til udvalgte virksomheder, fortæller Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Det kan også være, at der blandt aktieanalytikerne har været brug for lidt til at stabilisere blodsukkeret, efter medicinalgiganten Novo Nordisk aflagde regnskab for en uge siden.

Selskabet slog alle analytikernes forventninger med en omsætning på 33,8 milliarder kroner og et overskud på lige knap 15 milliarder kroner.

Samtidig var resultatet så lovende, at selskabet nu opjusterer sine forventninger til indtjening over hele året.

Og det der med at opjustere forventningerne til året er Novo Nordisk langt fra alene om.

Også Pandora, GN Store Nord, Topdanmark og Carlsberg er nogle af de virksomheder, der nu lyder positive takter fra. De danske selskaber klarer sig jo forrygende, fortæller Jacob Pedersen.

- Og det er uanset, om vi taler om de selskaber, som normalt ville gå relativt fri for de problemer, som corona forårsager som eksempelvis medicinalselskaberne, men også de cykliske selskaber som eksempelvis Mærsk og DSV klarer sig væsentligt bedre, end det man havde regnet med.

- Det handler om, at nogle af de forstyrrelser, som er ude i verden, er en fordel for de her selskaber. Priserne på fragt buldrer derudaf, siger han.

Hos den danske logistikgigant DSV er der gået så godt, at man samtidig har haft tid til at opkøbe virksomheden Agility Global Integrated Logistics for 26 milliarder kroner.

En af grundende til, at vi nu ser så gode regnskaber fra mange af de store danske virksomheder, skyldes også, at mange virksomheder har været gode til at få skåret det unødige fedt fra. De har trimmet deres forretninger, så de er tilpasset en ny coronavirkelighed, fortæller Per Hansen fra Nordnet.

- Det er trimmede virksomheder, der har tilpasset sig, og det giver rigtig gode regnskaber.

Aktier følger ikke med

Men selvom der er liv og glade dage i regnskabsbøgerne, så afspejles det ikke en til en på aktiemarkedet.

Det skyldes ifølge Jacob Pedersen, at de danske aktier i lang tid har været blandt favoritterne blandt aktiehandlerne. Men efter vaccineudrulningen er blevet skudt i gang, har aktiehandlerne kastet deres opmærksomhed på andre områder.

- Der er sket et stemningsskifte blandt aktiehandlerne. Det er pludseligt ikke dem, der har klaret sig godt igennem corona, man kigger på. Det er istedet de selskaber, som har lidt mest under corona, altså dem, som har størst gavn af genåbningen.

Ser man gennem hele coronakrisen har de danske aktier dog klaret sig rigtig pænt.

- De danske aktier er fortsat foran de europæiske aktier med længder.

Per Hansen fra Nordnet fortæller, at de gode resultater, vi nu har fra de store virksomheder, i mange tilfælde allerede er indregnet i aktieprisen.

- Aktiemarkedet er et sted, hvor man hele tiden forsøger at være seks til otte måneder foran, og det er også det, vi ser denne her gang. Så selv gode regnskaber er ikke nødvendigvis nogen garanti for, at aktiekurserne stiger på dagen eller umiddelbart efter, siger Per Hansen.

Samtidig så har de grønne aktier haft det svært. I både Ørsted og Vestas har man på det seneste set store fald i aktiekursen.

- De har haft det rigtigt svært, men det kommer efter et 2020, hvor begge aktier blev omtrent fordoblet. Og det gjorde de, uden at indtjeningen fulgte med, fortæller Jacob Pedersen.

- Det, som præger Ørsted og Vestas, er nogle tømmermænd efter et fuldstændigt succesfuldt 2020, hvor mange investorer har investeret i grønne aktier i en tiltro til, at grønne aktier ikke kun gør verden grønnere, men også kan give nogle meget solide afkast. På kort sigt er aktiepriserne drønet i vejret i 2020 i et omfang, som man ikke kan forsvare ud fra den indtjening, de kommer til at levere, siger Per Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk