Ingen hjælp hvis din flybillet viser sig at være falsk

En rejsegruppe på vej sydpå fik en lang næse ved check ind skranken: De flybilletter de havde købt på nettet var falske

Sådan undgår du at købe falske flybilletter. Grafik: Mie Hvidkjær. (Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

En gruppe frivillige på vej til humanitært hjælpearbejde i Rumænien fik sig en grim overraskelse, da de forleden skulle checke ind i Københavns Lufthavn. For de flybilletter de havde købt på nettet til 25.000 kr. viste sig slet ikke at eksistere. - Vi ventede og ventede. Vi var kommet i god tid og troede at vi skulle af sted til Rumænien, men da vi kommer til check-in, så kunne de ikke finde vores billetter. De var blevet annulleret, fortæller Ragnar Sundstein. Billetterne ser ellers fuldstændig almindelige ud - og flyafgangen eksisterer. - Se, det er e-billetterne, med stregkode og det hele, viser en fortvivlet Ragnar Sundstein. Gruppen på fjorten rejsende er medlemmer af en færøsk frikirke. De skulle egentligt til Rumænien og bruge deres tid og penge på humanitært hjælpearbejde blandt børn og handicappede. Så billetterne til flyet til Bukarest var købt så billigt som muligt på internettet.

Flyselskabet fik aldrig pengene Færingerne havde betalt 25.000 kroner til det internetbaserede rejsebureau Cheapflightsell.com. Men rejsebureauet betalte aldrig pengene for billetterne videre til flyselskabet, så billetterne var ubrugelige. Der var ingen pladser på flyet.

- Jeg er simpelthen tom indeni. Jeg synes, det var helt forfærdeligt. Vi var alle sammen i chok, fortæller en anden af de rejsende, Olga Rasmussen.

Ragnar Sundstein og hans rejsekammerater har købt falske flybilletter, så de kunne ikke komme med deres fly sydpå. (© dr)

Gruppen forsøgte at kontakte rejseudbyderen, men der var slet ikke hul igennem. Hjemmesiden var lukket og ingen tog telefonen. Gruppen var blevet snydt.

- Det lød som om, at telefonnummeret ikke eksisterede længere, fortæller Ragnar Sundstein Også DR har forsøgt at kontakte rejsebureauet, der er som sunket i jorden.

Flere bliver snydt Falske online billetter er ikke et ukendt fænomen, men præcis hvor mange, der oplever det, findes der ikke samlede opgørelser over. Der er dog noget du selv kan gøre, for at sikre dig mod at købe et ubrugeligt stykke papir.

Det kan være en god idé at bruge en anerkendt rejsesøgemaskine, når man søger efter flybilletter, mener en rejseekspert.

- I den her branche er der brodne kar, men hvis man bruger en rejsesøgemaskine, så må man gå ud fra, at de har kvalitetssikret rejsebureauerne, siger Ole Kirchert Christensen, der er redaktør på rejsenyhedssitet CHECK-IN.

Det bekræfter de hos de to store dansk-baserede søgemaskiner Travelmarket og Momondo. Rejsesøgemaskinerne er ikke juridisk ansvarlige for de rejser de leder forbrugerne hen til, men de gør hvad de kan, for at de rejsesøgende ikke ender hos et dårligt rejsebureau, fortæller de.

- Vi arbejder kun med etablerede virksomheder, som vi løbende sikrer behandler kunderne ordentligt, siger Lasse Skole Hansen, der presseansvarlig hos rejsesøgemaskinen Momondo.

Tjek også selv Men det råd kan ikke stå alene, hvis man vil være helt sikker på ikke at sende de mange penge til flybilletter ud i det blå. For det er klogt også selv at gøre en indsats, for at undersøge hvilket firma det er man handler med, anbefaler rejseeksperten.

- Ud over sin sunde fornuft kan man bruge internettet, til at finde ud af om andre forbrugere har haft dårlige erfaringer med det selskab man overvejer at købe billetter hos. Internettet glemmer aldrig siger Ole Kirchert Christensen.

- Er man meget i tvivl, kan man ringe til rejsegarantifonden eller søge på deres hjemmeside og finde ud af om rejseselskabet er registreret der, anbefaler han. Desuden kan pengene i nogle tilfælde føres tilbage, hvis rejsen er betalt med kreditkort.

Ingen erstatning for falske billetter Selvom Ragner Sundstein og de andre var blevet snydt af rejseselskabet, var der ingen erstatning at få, hverken fra deres forsikringsselskab eller fra Rejsegarantifonden.

Så det har været en dyr omgang, at få gruppen fløjet afsted til hjælpearbejdet.

- Nye billetter vil måske komme til at koste mellem seks-syvtusinde kr. per styk, så for fjorten mennesker det, det er en halv bondegård næsten, fortæller Ragner Sundstein

Gruppen er nu kommet afsted til Rumænien. Men de er endt med at købe nye flybilletter for 85.000 kroner.

For at dække tabet har borgere og virksomheder på Færøerne samlet penge sammen til at dække de nye og noget dyrere flybilletter.

Facebook
Twitter