Ingen jobgaranti for sosu'ere længere

De første af mange social- og sundhedsassistenter fyres nu. For få måneder siden var de stærkt efterspurgte.

Sosu'erne har været højt i kurs og kæmpede til den bitre ende ved de sidste overenskomstforhandlinger. Nu risikerer de at blive fyret.

Med dagens prikkerunde på Herlev Hospital vågner social- og sundhedsassistenter (sosu'er) op til en ny virkelighed: Sosu'er er ikke længere garanteret job.

Den pludselige usikkerhed for beskæftigelse hænger sammen med, at fyringerne på Herlev Hospital er startskuddet til fyringsrunder på en række hospitaler i Storkøbenhavn og Region Midtjylland.

Det fortæller Poul Møller, som er faglig sekretær i SOSU-afdelingen i forbundet Fag og Arbejde (FOA).

- Det bliver svært for de fyrede at få arbejde igen lige med det samme. For det er ikke bare hospitalerne, men også kommunerne, som holder igen med ansættelser af sosu'er, siger Poul Møller.

Mangel på hænder

Arbejdsløsheden blandt medlemmer af FOAs A-kasse er vokset fra 1,1 procent i sommeren 2008 til nu 2,0 procent. Og den vil nu vokse yderligere. En udvikling som undrer og ærgrer Poul Møller fra FOA:

- Det virker tosset, at hospitalerne nu er nødt til at fyre folk, efter at man i hele foråret 2009 med blandt andet en handleplan i Region Hovedstaden brugte en masse krudt på at rekruttere og fastholde sosu'er.

Endnu mere tosset, synes Poul Møller, det er, når han kigger i krystalkuglen.

- Alle prognoser viser, at rigtig mange sosu'er går på pension i de kommende år, og at der i den grad bliver mangel på hænder på hospitalerne. Jeg håber meget, at de fyrede kan fastholdes inden for området med for eksempel efteruddannelse, for der bliver i den grad brug for dem," siger Poul Møller.

På Ortopædkirurgisk Afdeling på Herlev Hospital går Jeanette Jusjong og ægrer sig.

- Nu bliver der færre sosu'er på afdelingen, men der bliver ikke færre patienter. Det bliver - meget mod vores vilje - kedeligt at være patient her," siger Jeanette Jusjong.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk