Ingen skat til dansk statskasse: Fortsat massiv svindel med udenlandsk arbejdskraft

Næsten hver anden kontrol viste sidste år brud på skattereglerne.

Flere virksomheder bliver taget i social dumping. Arkivfoto. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Sidste uge var der endnu en gang bid. På en større byggeplads i København fik fem udenlandske virksomheder besøg og blev tjekket for social dumping.

Da besøget var overstået, var konklusionen, at fire af virksomhederne og i alt 150 medarbejdere manglede at betale skat i Danmark.

-Vi fattede mistanke, for vi kunne se, at der ikke var nogle indberetninger af løn fra medarbejderne. Derfor syntes vi, det var en god idé at tage ud og kigge på stedet, fortæller Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.

Sidste år blev der fundet regelbrud ved 1.499 af de 3.225 kontroller af social dumping, som Skattestyrelsen lavede i samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet.

Det betød, at der kunne udskrives en ekstra skatteregning på 191 millioner kroner.

Og det sker oftere, der er problemer med skatten hos de virksomheder, der bliver kontrolleret. Sidste år var der noget at komme efter ved 46 procent af kontrollerne - en stigning siden 2015, hvor der kun blev fundet noget i 32 procent af sagerne.

’Skaber unfair konkurrence’

Hos fagforeningen 3F, der organiserer store dele af de danske håndværkere, er man vrede over, at der så tit findes social dumping ved kontrolbesøgene.

- Det er jo helt uacceptabelt, at der nu er snyd ved hver anden kontrol, og det bekræfter, at udfordringerne stiger og skaber unfair konkurrence over for de ordentlige virksomheder, siger forbundssekretær i 3F Henning Overgaard.

Det stigende antal tilfælde af social dumping er blevet opdaget, på trods af at der de seneste år er blevet lavet færre kontroller.

- Når vi er blevet så meget bedre til at ramme de steder, hvor der er problemer med social dumping, så er det ikke et udtryk for, at virksomhedernes skattemoral er blevet tilsvarende dårligere. Det skyldes, at vi har fået erfaringer og viden, der gør, at vi er langt bedre til at udvælge de rigtige virksomheder til kontrol, siger selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen.

Men ifølge 3F giver det ikke mening, at der er blevet skruet med for antallet af kontroller.

- Tallene er jo også udtryk for, at svindlen er stigende og grovere. Vi er ikke i stand til at vurdere, om der er tale om et generelt moralskred hos virksomhederne, men vi konstaterer, at banditterne er blevet flere, og deres kreativitet for at omgå reglerne er blevet større, siger Henning Overgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk