Ingeniørmanglen er 'katastrofal': Virksomheder må sende jobs til udlandet

Manglen på kvalificeret arbejdskraft får flere arbejdsgivere til at udlicitere ingeniørarbejdet til lande som Indien, Kina og Ukraine.

6.000 udenlandske ingeniører er i dag ansat i danske virksomheder. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danske virksomheder skriger på ingeniører.

Og nu får den tiltagende efterspørgsel på kvalificerede medarbejdere også flere arbejdsgivere til at kigge mod udlandet. Det viser en rundspørge, som Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) har foretaget blandt deres topledere.

- Ingeniørmanglen er så katastrofal, at nogle virksomheder af nød må sende ingeniørjobs ud af landet. De kan simpelthen ikke stampe arbejdskraften op af jorden herhjemme, siger Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd hos IDA.

Af ingeniørforeningens rundspørge fremgår det, at 18 procent af de knap 80 danske topledere, foreningen har talt med, forventer at udlicitere opgaver til udenlandske ingeniører i løbet af 2018.

Til sammenligning svarede 13 procent i en lignende undersøgelse fra 2016, at de allerede havde sendt opgaver til ingeniører i udlandet.

Hjælp fra Ukraine

Den nordjyske virksomhed Elektromarine har helt droppet at fastansætte nye ingeniører, der kan hjælpe i virksomhedens produktion af eksplosionssikkert udstyr til boreplatforme.

I stedet sidder den tekniske afdeling i den ukrainske by Odessa - knap 2.600 kilometer fra Skagen, hvor Elektromarine har fast adresse.

Kontakten til de ukrainske ingeniører foregår gennem den danske virksomhed Biir, der for fem år siden udvidede med kontor i Ukraine.

- Vores firma er dybest set født ud af den mangel, der er på ingeniører i Danmark, siger Thomas Sillesen, der er bestyrelsesformand for Biir, som i dag har 125 danske og 125 ukrainske ingeniører ansat i henholdsvis Aarhus og Odessa.

Fleksibelt og nødvendigt

Biirs ingeniører løser alt fra simple statiske beregninger til avanceret opbygning af elsystemer, og i øjeblikket får Elektromarine hjælp til at udfærdige arbejdstegninger af en eltavle for Elektromarine, som skal bruges til olieprojekt i Kasakhstan.

Løsningen er fleksibel for den ordreproducerende virksomhed, der af og til kun har behov for at have én enkelt ingeniør tilknyttet.

Kompensationen for bølgedalene er dog ikke den primære årsag til, at Elektromarine nyder godt af den udenlandske ingeniørkraft:

- Hvis vi ikke kunne outsource tingene til en teknisk afdeling, ville vi være nødt til at takke nej til ordrer og dermed afskedige de fastansatte medarbejdere i virksomheden. Vi har nemlig haft rigtig svært ved at skaffe ingeniører, der vil bosætte sig i Skagen, forklarer Thomas Lund.

Et provinsproblem

Udfordringen er Elektromarine ikke alene om, mener Juliane Merie Neiiendam.

I en tid, hvor ledigheden for danske ingeniører er helt nede på 2,1 procent, kan de danske ingeniører vælge og vrage.

Mange foretrækker ifølge Juliane Marie Neiiendam de kendte virksomheder, der har base i storbyerne, og det lader små- og mellemstore virksomheder tilbage med en rekrutteringsudfordring, der er svær at løse indenlands.

- Så snart man kommer ud i provinsen, har virksomhederne massive udfordringer med at tiltrække arbejdskraft, siger hun.

Rekruttering på dansk jord

Ingeniørforeningen mener som udgangspunkt ikke, det er et problem, at danske virksomheder henter hjælp i udlandet. Dog så Juliane Marie Neiiendam gerne, at hjælpen foregik på dansk jord.

- Vi så gerne, at man kunne løse opgaverne i Danmark i stedet for at outsource til Kina, Indien og Ukraine. Det kunne give en masse penge i skat, der kunne bruges på velfærd, hvis der var mulighed for at ansætte indenfor Danmarks grænser.

Det samme er holdningen hos Dansk Industri.

- Væksten bliver mindre, når arbejdsopgaverne sendes ud af landet. Det kan også gå ud over antallet af arbejdspladser og betyde, at der er viden, der går tabt. I sidste ende kan konsekvensen være, at vi mister på konkurrenceevne, siger chef for videregående uddannelser og forskning i Dansk Industri Mette Fjord Sørensen, der efterlyser politisk handling på området:

- Manglen på ingeniører bliver ikke mindre, så der skal fyres op under kedlerne. Vi skal have uddannet flere ingeniører, og der skal også skabes bedre rekrutteringsvilkår for danske virksomheder, så de kan hente arbejdskraften til Danmark. Ellers vil tendensen med outsourcing kun vokse.

Ingeniørforeningen i Danmark anslår, at flere end 6.000 udenlandske ingeniører i dag tjener deres løn i danske virksomheder.