Hans navn står der igen og igen.
I stakkevis af papirer fra ransagninger, telefonaflytninger, mailkorrespondancer, afhøringer og kontrakter.
Insideren.
Men nu har den tidligere topadvokat fra skyskraberne i Frankfurt vendt sit gamle netværk ryggen.
I dag taler han med tysk politi om sin fortid. Og med DR og det tyske medie ARD, som tidligere på året interviewede insideren på en hemmelig adresse i Tyskland.
- Jeg har ikke lyst til at gemme mig. Men i dag er mine venner blevet mine fjender. Det er mennesker, som har rigtigt meget magt og rigtigt mange penge. Og så er intet utænkeligt. Derfor har jeg denne maske på. Fordi jeg er bange, siger insideren til DR og ARD's undersøgende magasin Panorama.
- Den perfekte forbrydelse
Insideren var en central del af det netværk, som i 00'erne fandt opskriften til at lirke de europæiske statskasser op.
Netværket gik systematisk til værks og udarbejdede planer for, hvordan hvert enkelt land i Europa kunne lokkes til at refundere udbytteskat, som aldrig var blevet indbetalt. Alt tyder på, at kuppet mod Europa stadig er i gang:
- Det var den perfekte forbrydelse. Det kastede uanede summer af sig. Vi havde det, som om vi var brudt ind i Fort Knox. Men det var bare bedre, for i dette tilfælde var staten kilden til pengene. Og det gode ved at have staten som kilde er, at den ikke kan tørre ud, siger Insideren.
Interviewet med Insideren er lavet i samarbejdet med ARD Panorama.
- Grådighed æder hjernen
I dag fortryder insideren sine år i den økonomiske overhalingsbane, hvor han og skruppelløse folk fra den finansielle verden svømmede i penge fra de europæiske statskasser.
Sammen med 18 andre internationale medier kan DR i dag fortælle, at alene de fem hårdest ramte lande har udbetalt omkring 410 milliarder kroner til udenlandske bagmænd.
Insideren kan bedst forklare sin rolle i netværket bag det omfattende kup mod Europa med grådighed:
- Grådighed æder hjernen. Det er det nærmeste, jeg kan komme en forklaring.
- Man har opnået en vis status og tænker: Nu har jeg nået målet. Det lykkedes for mig. Men så møder man en, der ikke har en men to Porscher. Senere møder man en anden, som ikke har en men to villaer på Mallorca, og sådan fortsætter det, siger Insideren.
Du kan se hele insiderens historie og fortællingen om det formentlig største skattekup i europæisk historie på dr.dk/tv fra klokken 22:15.
Dokumentaren sendes klokken 20.30 på mandag den 22. oktober.
Aktier, udbytte og skat
- •
Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.
- •
Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.
- •
I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.
- •
Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.