INTERAKTIV GRAFIK: Se hvordan dansk firma vaskede milliarder fra momssvindel hvide

Et dansk firma optræder netop nu i en række retssager om momssvindel for milliarder. Firmaet har fungeret som skyggebank for et netværk af svindlere fra hele verden.

DR har de seneste uger afsløret et netværk af momsryttere, der via fusk med eksempelvis slik og kylling, efterlader millionregninger til samfundet i form af ubetalt moms og afgifter.

Men danske firmaer indgår ikke alene i momskæder, flere selskaber har også hjulpet svindlere fra hele verden med at vaske milliarder af sorte kroner hvide.

Hvidvaskningen – som DR1 Dokumentaren ”Sådan svindles Danmark” sammen med DR’s Undersøgende Databaseredaktion beskriver – har fundet sted i perioden 2009-2010. Et dansk selskab ved navn Swefin AB har fungeret som en skyggebank, der dækker over ulovlige handler for milliarder af kroner.

Selv om skyggebanken Swefin AB blev lukket i 2010, er danske selskaber stadig i søgelyset som hvidvaskningsplatforme for international svindel. Det viser aktioner fra 2014 og 2015, hvor Europol koordinerede anholdelsesaktioner over hele Europa. Aktionerne blev kaldt Vertigo og havde fokus på blandt andet skyggebankerne. Aktionerne resulterede i en række anholdelser – heriblandt danske statsborgere, der blev udleveret til tyske myndigheder, og som nu er anklaget for deres rolle i hvidvask.

Den amerikanske momsekspert, Richard Ainsworth fra Boston University, har set DR’s dokumentation. Han mener ikke, at man kan undervurdere de danske skyggebankers rolle i den internationale svindel med CO2-kvoter.

- De danske personer, der står bag disse platforme, er helt afgørende for, at de store svindelsager med CO2 kunne ske. Uden disse betalingsplatforme, uden denne smørelse til hjulene i svindelmaskinen, kunne det aldrig være blevet så stort, som det er endt med at blive, siger han.

I denne interaktive grafik kan du få indblik i et par af de sager, der trækker spor tilbage til den danske skyggebank Swefin AB.

FacebookTwitter