International hvidvask-rapport giver smæk til Danmark

En ny rapport langer ud efter Danmarks manglende strategi til at modgå hvidvask og terrorfinansiering.

Af rapporten fremgår det, at de danske myndigheder vurderer, at der årligt foregår hvidvask for omkring 2,8 miliarder euro, eller hvad der svarer til 21 milliarder kroner. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Danmark skal blive langt bedre til at bekæmpe hvidvask og finansiering af terrorisme.

Det er konklusionen på den rapport, som den internationale organisation Financial Action Task Force (FATF) mandag har fremlagt. Det skriver Finanswatch.

"Danmark har fundamentet til et velfungerende system til at tackle hvidvask og terrorfinansiering, men bliver nødt til at forbedre implementeringen af tiltag for at modgå risici," står der i rapporten fra FATF, der var i Danmark i november sidste år for at undersøge den danske indsats.

FATF's kritik går på en række forhold herunder de danske myndigheders egen forståelse af Danmarks risiko for hvidvask og terrorfinansiering.

Utilstrækkelig risikovurdering

Ifølge FATF er metoden bag de danske risikovurderinger nemlig utilstrækkelig, hvilket betyder, at organisationen kun vurderer, at de danske myndigheder har en "moderat" forståelse af de farer, der lurer for hvidvask og terrorfinansiering i Danmark.

Et andet af kritikpunkterne hos FATF er, at Danmark ikke har en egentlig national strategi eller politik for at modgå hvidvask og terrorfinansiering. Det betyder ifølge FATF også, at de relevante myndigheder ikke har fælles mål, men blot følger deres egne prioriteter, og at koordination og samarbejde kun sker på ad hoc-basis.

Desuden kritiserer FATF, at det danske hvidvask-sekretariat er ineffektivt, fordi det er underbemandet og mangler selvstændighed i driften.

Af rapporten fremgår det, at de danske myndigheder vurderer, at der årligt foregår hvidvask for omkring 2,8 miliarder euro, eller hvad der svarer til 21 milliarder kroner.

Det er penge, som kommer fra skattesvindel, narkohandel, menneskehandel, biltyverier, røverier, våbensmugling med mere, skriver Finanswatch.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter