International postaftale på plads: Slut med stor porto-rabat på pakker fra Kina

PostNord kan se frem til at få mere for omdelingen af pakker fra andre lande.

Aftalen ændrer de internationale vilkår, der i dag betyder, at post fra eksempelvis Kina underbetales markant på det internationale postmarked. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I flere år har udenlandske e-handelsvirksomheder sendt varer ind over de danske grænser og ud til forbrugerne uden at skulle betale det samme for fragten som deres danske konkurrenter.

Men med en ny global aftale, som samtlige medlemslande i FN-organisationen Universal Postal Union er blevet enige om, bliver konkurrencen nu mere jævnbyrdig.

- Det er meget positivt, at det lykkedes at indgå en aftale, som alle landene i verdenspostforeningen bakker op om, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Aftalen sikrer ifølge ministeriet bedre konkurrencevilkår for danske e-handelsvirksomheder, der får sendt deres pakker ud med PostNord, mens den nødlidende dansk-svenske postkoncern kan se frem til at tjene mere på at omdele breve og pakker fra udlandet.

Herunder Kina, der sidste år sendte omkring 16 millioner forsendelser til kunder i Danmark.

- PostNord Danmark kan se frem til en væsentlig forbedring af betalingen for modtagelse og omdeling af forsendelser fra andre lande, lyder det fra Benny Engelbrecht.

- Det betyder, at virksomheden vil kunne mindske et betydeligt underskud på omdeling af især pakker fra andre lande, tilføjer han.

Kina var tidligere et "uland"

Med medlemslandenes enighed er der dermed gjort op med en mere end 100 år gammel aftale om internationale postrater, som har lagt gevaldigt pres på PostNord.

Aftalen karakterisede Kina som et uland, hvilket betød, at kinesiske leverandører kunne sende pakker billigt til danskernes hoveddør.

For eksempel var det danske postvæsen forpligtet til at levere en kinesisk forsendelse til danskerne for bare 6,5 kroner.

Til sammenligning koster det 20 kroner at sende et standardbrev på under 100 gram mellem to danske adresser. Men det er slut med den nye atale, der blev underskrevet i dag.

Blandt andet indebærer aftalen, at andre lande skal betale et bidrag til forbedring af konkurrencen mellem danske e-handelsvirksomheder og for eksempel kinesiske e-handelsvirksomheder.

Godt nyt for dansk e-handel

Fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv Jakob Tietge kalder det "en god dag for internethandel", da aftalen løser et stort problem.

- Med aftalen får vi mere lige konkurrencevilkår mellem Danmark og Kina. Vi er glade for, at der endelig sker noget, så er danske skatteydere ikke er med til at finansiere en stor rabat og de særfordele, kinesiske e-handelsvirksomheder har haft. Det har vi ønsket i meget lang tid.

Jakob Tietge så dog gerne, at prisstigningen for udenlandske e-handelsbutikker var sket hurtigere, tilføjer han.

Niels Ralund, der er administrerende direktør for Foreningen for Dansk Internethandel, har ikke læst aftalen til fulde. Det, han har set, lyder fornuftigt, siger han:

- Det er dejligt, at politikerne endelig har fået øjnene op for det, vi har råbt op om i flere år. Vi lever i en ny verden. Derfor er man nødt til at se på de vilkår, virksomheder opererer under.