Internet: Nu får du den hastighed du betaler for

Forbrugerombudsmanden og telebranchen har aftalt, at den lovede bredbåndshastighed i fremtiden også skal være den reelle.

(Foto: © Rotorhead, stock.xchng)

Nu skal det være slut med bredbåndsforbindelser, hvor hastigheden langt fra lever op til det, som selskaberne lover i deres annoncer.

I dag dækker selskaberne sig ofte ind ved at skrive, at forbrugerne får "op til" en vis hastighed. I fremtiden fanger bordet. Så skal det være 10 Mbit, hvis det er det, der er lovet. Og mindst 80 procent af kunderne have den lovede hastighed, hvis særlige forhold gør, at der kun kan loves "op til".

Lettere at sammenligne hastigheder

Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, som Forbrugerombudsmanden har indgået med bl.a. Forbrugerrådet og erhvervsorganisationerne. Aftalen træder i kraft 1. marts 2013.

- Det skulle gerne blive meget lettere at sammenligne bredbåndshastigheder. Det vil være sådan, at hvis man er lovet en bestemt hastighed, så er det også den man får, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe til DR Nyheder.

Forbrugerombudsmanden fortæller, at han har haft sager, der har drejet sig om vildledning. Nu forventer han, at alle parter i telebranchen lever op til de nye spilleregler.

Mulighed for bøder

Forbrugerrådet er tilfreds med aftalen.

- Vi går fra et meget løst op til-begreb og nogle uklare beskrivelser af, hvad forbrugerne kan forvente, til noget, som er meget tættere på det, man faktisk får, siger chefkonsulent Martin Salamon.

Direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark, Jacob Willer, mener ikke, at forbrugerne i dag bliver vildledt, men han indrømmer, at der har været "nogen kritik" på området.

Han er sikker på, at udbyderne vil overholde aftalen. Sker det ikke, har Forbrugerombudsmanden mulighed for at udstede bøder.