Internetudbyder har ansvaret for kunders ulovlige trafik

Internetudbydere står til regnskab for, at de leder nettraffik hen til ulovlige netsider. Det er resultatet af en afgørelse i Fogedretten i København. IFPI vandt over Tele2 i sagen om den russiske musikudbyder AllofMp3.

AllofMP3.com betaler ikke ophavsret til kunstnerne, når kunderne downloader deres musik. Og det er internetudbydernes ansvar om kunderne alligevel benytter sig af tjenesten.

Internetudbyderen Tele2 skal lukke for adgangen til den russiske internet-tjeneste AllofMP3. Det har Fogedretten i København afgjort i en kendelse.

Afgørelsen hilses med stor tilfredshed i pladebranchen. Tele2 har straks besluttet af anke kendelsen. Selskabet frygter, at den er starten på en proces, der slutter med indførslen af et internetpoliti.

AllofMP3 tilbyder sange og indholdet af hele CD'er til spotpris - uden at rettighedshaverne får en krone - eller en rubel, for den sags skyld.

Derfor har danske rettighedsorganisation IFPI har lagt sag an - ikke mod russerne - men mod Tele2 - for det er internetudbyderne der skal forhindre at netbrugerne handler ulovligt.

Og den sag vandt IFPI i dag over Tele2 - og dermed alle øvrige netudbydere i Danmark.

Konsekvenser i andre EU-lande

Det betyder at internetudbyderne, ikke alene i Danmark, men også i resten af Europa, skal ind og blokere deres kunders adgang til potentielt en lang række af ulovlige internetsider.

Afgørelsen er kommet i stand efter gældende EU-ret. IFPI regner med at andre EU-lande tvinges til at følge afgørelsen fra Fogedretten i København.

Dyr sikkerhed

- Hvis man skulle forhindre adgangen, og det er ikke helt muligt, så vil regningen komme op i 100 millioner kroners klassen. Det siger advokat Michael Brandt, der fører sagen for brancheforeningen teleindustrien.

IFPI mener at det vil afskære kunderne fra at bruge ulovlige netsider.

- AllofMP3 er en ulovlig tjeneste, som snyder kunstnere og producenter for millioner af kroner årligt, siger Jens-Otto Paludan, formand for IFPI Danmark.

Nul betaling med Visa og Mastercard

Han finder det absurd, at internetudbyderne ikke af sig selv har kunnet finde ud af at lukke for adgang til tjenesten.

Modsat ønsker netudbyderne at det er kilden til ulovlighederne, AllofMP3, der skal sagsøges. Det har IFPI's engelske søsterorganisation gjort. Desuden har den amerikanske musiklobby haft held til at overbevise kortudbyderne Visa og Mastercard til ikke at godkende betalinger til AllofMP3.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53302062a11f9d13d0d4b917http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53302062a11f9d13d0d4b91a