Intet resultat efter 21 timers forhandlinger: Risiko for storkonflikt er stor

Topforhandlerne på det kommunale område mødes igen i morgen.

Hele weekenden er der blevet forhandlet i Forligsinstitutionen, men uden at parterne er noget til enighed.

Efter adskillige timers forhandlinger er der ikke kommet nogen aftale på det kommunale område.

Det fortæller de kommunalt ansattes topforhandler Anders Bondo Christensen.

- Vi har stadig et par chancer inden deadline, men det er ikke godt, at vi ikke er blevet enige. Nu har jeg to og en halv time, så starter vi op på regionerne, siger han og henviser til, at der er indkaldt til forhandlinger på det regionale område klokken 10.

Hvor stor er risikoen for storkonflikt?

- Den er større, end den var i går. Jeg synes ikke, at vi står for stejlt, men vi må bare konstatere, at vi ikke har nået hinanden endnu, siger han.

Michael Ziegler (K), der er chefforhandler for kommunerne, ser heller ikke lyst på situationen.

- Det ser desværre utrolig vanskeligt ud. Jeg kan ikke svare på, om Danmark rammes af en storkonflikt. Men jeg er nødt til at erkende, at risikoen er stor.

- Vi har undervejs i de her små 22 timer haft en positiv udvikling, men overordnet set er vi ikke kommet afgørende tættere på en løsning, siger han.

Regionale og statslige møder fortsætter i dag

Topforhandlerne har siddet ved forhandlingsbordet siden søndag klokken 10. De skal mødes igen og forhandle i morgen klokken 14.

Den helt store knast på det kommunale område er lærernes arbejdstid, som siden 2013 har været reguleret ved lov. Fagbevægelsen har kollektivt stillet sig bag lærerne og krævet en aftale om lærernes arbejdstid, inden der kan indgås overenskomst på de øvrige områder.

Synes du, det er legitimt, hvis Danmark bliver ramt af en storkonflikt på grund af specifikke faggruppers krav?

- Nej. Jeg synes, det er meget vanskeligt at forklare, hvis det ender der. Det ville være meget beklageligt, og jeg tror, at den danske befolkning vil være meget uforstående over for det, siger Michael Ziegler.

Anders Bondo Christensen mener ikke, at der er mulighed for, at man kun lukker aftaler på specifikke områder.

- Det er den samlede pakke, vi skal i mål med. Der er en utrolig tæt koordinering og styring mellem arbejdsgiverne, og vi har prøvet at stå sammen på tværs af sektorerne. Vi gør alt, hvad vi kan, siger han.

På det regionale område er der indkaldt til forhandling i Forligsinstitutionen i dag klokken 10.

Klokken 17 er det så topforhandlerne på det statslige område, som skal forhandle igen for at få enderne til at mødes. Deres seneste indbyrdes forhandlingsrunde i lørdags endte uden at parterne gav udtryk for, at de var rykket nærmere hinanden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk