Investorer elsker Danmark - obligationer sælges med negativ rente

Historisk: Nationalbanken har for første gang nogensinde solgt statsobligationer med en negativ rente. Danmark er et sikkert investorland.

Der var nervøsitet op til auktionen, men resultatet var faktisk positivt, lyder det fra Allan von Mehren. (Foto: Andrea Comas)

For første gang nogensinde har Nationalbanken solgt 2-årige danske statsobligationer med en negativ rente.

Det betyder, at staten rent faktisk tjener penge på at låne penge gennem udstedelsen af statsobligationer, mens investorerne taber penge ved at låne til den danske stat.

Det virker paradokalt, men det er simpelthen et udtryk for, at Danmark regnes som et af de sikreste steder at købe statsobligationer. Det vil sige, at investorerne låner penge til den danske stat, alene fordi de føler sig sikre på at få pengene igen.

- Hvis du eksempelvis har et par milliarder, så kan du ikke bare opbevare dem i kontanter. Du skal placere dem et sted. Det kan være i en bank eller i en aktie. Et af de sikreste steder er lige nu danske statsobligationer, siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank.

Går ikke efter renten

Eurokrisen har efterladt et usikkert marked, og derfor tænker investorerne ikke på at få en høj rente, men blot på at få pengene igen.

Det er korte statsobligationer med udløb i 2014, som Nationalbanken har solgt til en rente på minus 0,08 mod en rente på 0,31 ved den forrige auktion, skriver Børsen.

I Europa er det kun Danmark og Schweiz, der er i stand til at få betaling af investorerne for at sælge gæld til dem.

Vil betale for danske gældspapirer

Der er også solgt obligationer med lidt længere løbetid med udløb i 2021. Her blev renten på 1,22 pct. mod 1,04 pct. ved den forrige auktion.

At Danmark kan sælge gæld med en negativ rente skyldes, at Danmark er et sikrere land for investorerne at investere deres penge i end andre lande i Europa.

Lige nu er usikkerheden så ekstrem, at investorerne er parate til at betale for at få lov til at købe danske gældspapirer, og dermed er investorerne parate til at droppe det udbytte, der normalt følger med, når man køber et lands gæld gennem opkøb af statsobligationer.

For Danmark er det en ekstremt gunstig situation for den negative rente betyder, at statskassen kan finansiere underskuddet uden at skulle betale renter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk