IPhone-problem sender forbrugere ud i forsøg med hårtørrer og fryser

En af Danmarks mest solgte mobiltelefoner, iPhone 4S, har problemer. Brugere oplever, at den pludselig ikke kan gå på det trådløse internet, men da fejlen ofte først viser sig efter to år, er der ingen hjælp at hente.

Iphone-brugere tyer til alternative metoder for at få iPhone 4S til gå på trådløse netværk igen. (© DR)

Dilemmaet har fået mange til at ty til en af de mange alternative løsninger, som man kan finde på internettet, blandt andet på youtube.com. Og nogle gange har det virket.

Lastvognsmekanikeren Dan Zwicki Olesen løste selv problemet med den grå Wi-Fi-knap ved at opvarme telefonen med en varmepistol og efterfølgende putte den i fryseren.

Se klip fra Kontant: varmepistol og fryser er nødvendig, hvis Dan Zwicki Olesens telefon skal virke.

Kontant-varme-kulde-iphone

- Det er jo ikke sjovt at stå og varme telefonen op, for man ved jo ikke, om det kan holde. Men jeg havde jo ikke noget at tabe på det, for der var ikke nogen garanti på min telefon mere, siger Dan Zwicki Olesen til DRs forbrugermagasin Kontant.

Selvom han er glad for, at telefonen nu virker igen, så er han skuffet over Apple.

- Man går jo ikke ud og køber et eller andet for, at man efter to år skal sidde og lege med en varmepistol og en fryser for at få sin telefon til at virke igen. Hvis jeg havde fået det at vide, så havde jeg nok købt en anden telefon.

Reparation er ikke holdbar

Hos eksperterne kender man godt til, at folk har haft succes med at opvarme telefonen.

- Det virker, fordi du går ind og varmer op på WiFi-chippen, så du opnår smeltepunktet på tinnet, så det binder igen, og forbindelse bliver genoprettet, forklarer tekniker Henrik Lissau fra iRep.dk, som er Danmarks største reparatør af iPhones.

Men han vil ikke kalde det en løsning.

- For nogle har det været en løsning, men den holder ikke ret længe, for man når simpelthen ikke korrekt temperatur, siger han om de kreative reparationsforsøg, der i øvrigt kan risikere at gøre anden skade på telefonen.

Hos iRep.dk kan man godt gå ind og varme selve wifi-chippen op og på den måde genoprette forbindelsen, så Wi-Fi igen virker på telefonen. Men det er ikke en reparation, som de vil tilbyde kunderne.

- Vi kan ikke garantere, at det holder, og det er vores opfattelse, at den oprindelige fejl lige så godt kan ske igen, siger direktør Kenneth Goldy, der heller ikke har mulighed for at skifte hele logicboardet, hvor chippen sidder.

- Den findes ikke som reservedel. Det er simpelthen ikke muligt for os at fremskaffe den.

Ny telefon er eneste løsning

Kunderne er derfor nødt til at købe en helt ny telefon, hvis de igen vil have en telefon med Wi-Fi.
I USA er en af de største, uafhængige reparatører af iPhones, iFixit godt bekendt med problemet med Wi-Fi på iPhone 4S.

- Det er ikke kun et dansk problem. Det er et verdensomspændende problem, hvor de her telefoner går i stykker, og Apple gør ikke, hvad de kan for at hjælpe folk med at få dem repareret, siger Kyle Wiens, som er direktør og grundlægger af iFixit.

Han er ikke overrasket over, at problemerne med iPhone 4S tvinger folk til at købe en ny telefon.

- Apple vil gerne have kunderne til at købe nye produkter cirka hvert andet år, så hvis du har haft en telefon to-tre år, så vil de sende opdateringer ud, der gør den langsommere, de vil gøre det til en udfordring at få den repareret, og alt i alt vil det skabe en irritation, der vil få dig til at købe en ny telefon, siger Kyle Wiens.

Derfor mener han, at Apple bør gøre det lettere for kunderne at reparere deres telefoner - både for kundernes og for miljøets skyld.

- Vi har behov for at få adgang til reservedelene, som Apple nægter at sælge. Og vi behøver adgang til de reparationsmanualer, som de har, men bare ikke gør tilgængelige, siger Kyle Wiens.

Kontant har forgæves forsøgt at få Apple til at svare på kritikken, men Apple er trods mange henvendelser ikke vendt tilbage med svar.