Irland appellerer EU's Apple-dom

Irland mener, at EU-Kommissionen har misforstået irsk rådgiving i sagen om Apples skattekroner.

En ballon viser tallet 13 billion - svarende til 13 milliarder euro. Det beløb kræver EU-Kommissionen, at Apple betaler tilbage i for lidt betalt skat i Irland. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

Irland vil appellere EU's opsigtsvækkende beslutning om at kræve 18 milliarder euro - svarende til 100 milliarder kroner - i skat fra IT-giganten Apple, oplyser det irske finansministerium.

Det irske svar kommer næsten fire måneder efter, at EU's konkurrencekommissær - Margrethe Vestager - afgjorde, at Apple siden 1991 har betalt så lidt i skat, at der er tale om ulovlig statsstøtte.

I Irlands appel fremgår det, at EU-kommissionen både har misforstået irsk lovgivning og relevante fakta i sagen, skriver Financial Times.

Apple har sit europæiske hovedsæde i Irland og EU Kommissionen konkluderede, at Irland gav virksomheden ulovlige skattefordele, som gjorde det muligt gennem mange år at betale væsentligt mindre i skat end mange andre virksomheder.

Særbehandlingen betød, at Apple i 2003 slap med at betale en effektiv selskabsskat på bare én procent af sit overskud i Europa - et tal som endda faldt til 0,005 procent i 2014.

Den irske regering mener, at EUs skattemyndigheder med danske Margrethe Vestager i spidsen, har foretaget et uretmæssigt indgreb i landets suverænitet og altså overtrådt sin bemyndigelse på skatteområdet.

Apple ventes i denne uge ligeledes at komme med sin appel i sagen, hvor Ighgphone-producenten blandt andet vil argumentere for, at selskabet er blevet en skydeskive, fordi det skaber mange overskrifter.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk