Irsk organ-skandale rammer Novo

Novo Nordisk i en irsk organ-skandale. Novo modtog fra 1976 til 86 2.500 hypofyse-kirtler fra mennesker, der døde på hospital. Problemer er, at hverken hospitalerne eller Novo fik tilladelse til det af de efterladte.

Novo Nordisk er involveret i en irsk skandale om uautoriseretbrug af organer fra døde mennesker i lægemiddelforskningen, skriverJyllands Posten.

Skandalen blev afsløret for tre-fire år siden, da man opdagede,at en irsk patolog eksperimenterede med væv og organer fra dødebørn i forskellige forskningsprojekter - uden at de døde børnsefterladte havde givet samtykke.

De irske myndigheder gennemførte en undersøgelse, og i denforbindelse er det kommet frem, at Novo Nordisk i perioden fra1976- 1986 modtog 2.500 hypofyse-kirtler fra døde mennesker.

Novo Nordisk brugte kirtlerne til at udvinde et humantvæksthormon-produkt, der fik navnet Nanormon. Trafikken stoppede,da den danske medicinalkoncern i stedet blev i stand til at udviklevæksthormon efter bioteknologiske metoder.

I det tidligere donationsprogram gav Novo hospitalerne 1-2 pund(11-22 kr.) pr. kirtel og samtidig et løfte om levering af et antalgratis ampuller med væksthormon.

En dommerundersøgelse har imidlertid vist, at Novo oghospitalerne sjældent - hvis overhovedet - fik tilladelse hos deefterladte til at udtage og bruge hypofyse-kirtlerne.