Islændinge beroliget

De islandske forbrugere blev beroliget, da statministeren i aftes talte til nationen og fortalte, hvordan regeringen vil undgå en statsbankerot.

I weekenden hamstrede islændingene - men regeringens finansielle redningsplan har beroliget folk. (© DR)

I weekenden var der optræk til panik. I de islandske butikker begyndte folk at hamstre udenlandske madvarer, som de frygtede snart ikke at have råd til længere.

Men da statsminister Geir Haarde i aftes kunne fortælle, at parlamentet var blevet enig om en finansiel redningsplan, faldt der igen ro over gemytterne.

- Der er en følelse af, at statsministeren talte ud. Regeringen vil blandt andet styre penge hjem til islandsk erhvervsliv og industri for at begrænse, hvor meget arbejdsløsheden vil stige. Det beroliger, fortæller vicenyhedschef for Islandsk Radio og TV, Sigga Hagalen.

Staten har også lovet at overtage boliglån, som islændingene i stigende grad har optaget i udenlandsk valuta, og som i den nuværende krise har bragt mange familier tæt på bankerot.

Selvforståelse

Islændingene er desuden vant til at tænke på sig selv som rige, og det holder humøret oppe, fortæller journalist Borgthor Kjærnested.

- Vi er stort set selvforsynende med energi, og vi eksporterer aluminium, som stiger i værdi. Så det ser ikke helt sort ud, selvom problemerne er store, siger han.

Ro på

På trods af det var der altså nogle forbrugere, som blev grebet af krisestemning i weekenden.

- Der var en underlig stemning af bange anelser, fordi folk kunne se, hvordan regeringer i hele Europa greb ind, mens den islandske krone bare blev mindre og mindre værd, siger Sigga Hagalen.

Pasta, ris og olivenolie

Island er forholdsvis selvforsynende, når det gælder kød, fisk, mælk og nogle grøntsager.

Så hamstrignernes skyldtes ikke angst for at mangle mad, men for at mangle visse specialiteter, fortæller Sigga Hagalen.

Rygtet gik, at nogle butikker havde advaret om, at de kunne komme i en situation, hvor de ikke havde råd til at importere madvarer som ris, pasta, olivenolie og andre specialiteter.

- Vi er jo vant til, at vi kan købe hvad som helst, så det reagerede folk på, fortæller Sigga Hagalen.