Islændinge dropper Danmark

Den islandske krone er nu så lidt værd i danske kroner, at meget færre islandske turister vil rejse hertil for at shoppe. Det frygter den danske turistbranche.

Islandske turister står for 24 procent alt taxfreesalg i de danske butikker - både i lufthavnen og strøgbutikkerne. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - P4 Trekanten © DR)

Finanskrisen har været hård ved den islandske valuta. Og i dag har den islandske krone en værdi på under halvdelen af det normale. Og det får nu konsekvenser for danske butikker, fortæller Flemming Bruun, der er direktør i turistorganisationen VisitDenmark.

- Der er ingen tvivl om at der vil ske en voldsom opbremsning af islændinge som besøger Danmark, siger Flemming Bruun til Radioavisen.

24 procent

Faktisk står de islandske turister for 24 procent af alt taxfreesalg i de danske butikker - både i lufthavnen og strøgbutikkerne.

- Islændinge er i København kendt for at bruge mange penge på både at bo og spise, og så især shopping. Vi taler om cirka 100.000 overnatninger om året og de bruger en cirka 220 millioner kroner om året i Danmark, siger Flemming Bruun.

100.000 overnatninger

Mange islændinge tager på weekendtur til især København. Sidste år var der over 100.000 islandske hotelovernatninger i Danmark. Men nu regner VisitDenmark med at mange islændinge vil blive væk.

- Islændingene vil føle, at de får færre penge mellem hænderne. Så der vil ske et fald i antallet af overnatninger. Det er dog ikke et stort marked. Det svarer til én procent af hotelovernatningerne i København. Men det er lille og lukrativt marked, siger Flemming Bruun.