ISS har hjemsendt 1.500 ansatte - uden løn

Vi skal sikre job på den lange bane, siger direktøren.

Selvom en af landets største arbejdsgivere - ISS - har mulighed for at bruge den statslige lønkompensationsordning, når de sender folk hjem, har rengøringsfirmaet valgt at sende 1.500 medarbejdere hjem uden løn (Arkiv). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

1.500 ansatte i ISS i Danmark er på grund af corona-krisen hjemsendt i 14 dage uden løn.

Det er selvom selskabet kan få refunderet op mod 90 procent af lønudgifterne fra regeringens hjælpepakke om lønkompensation.

I stedet skal de 1.500 ISS-medarbejdere inden for især rengøring og kantinedrift nu søge om

dagpenge
eller
kontanthjælp
.

- Vores opgave er, at ISS kommer så helskindet igennem det her som muligt. Og selvfølgelig også tage os godt af vores medarbejdere, siger direktør i ISS Danmark Flemming Bendt.

Regeringens hjælpepakke har ellers fået 4.690 virksomheder landet over til at hjemsende medarbejdere med løn. Fordi virksomhederne kan få lønkompensation for op mod 26.000 kroner per medarbejder om måneden. Det viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

Men før hjælpepakken nåede Dansk Industri og 3F at indgå en aftale, der giver virksomhederne ret til at hjemsende medarbejdere i 14 dage uden løn.

Og det er den aftale, ISS har valgt at anvende nu og hjemsende medarbejderne uden løn. Først når aftalen mellem 3F og Dansk Industri udløber i weekenden, vil ISS fra mandag bruge regeringens hjælpepakke og give løn til de hjemsendte medarbejdere.

En del af de hjemsendte kan afholde ferie og afspadsering for at dække den del perioden, de er hjemsendt uden løn.

'Mangler samfundssind'

- Jeg synes ikke, virksomhederne viser samfundssind, når de sender folk hjem uden løn. Vi er allesammen blevet bedt om at gøre en ekstra indsats for at komme gennem denne tid, siger John Jakobsen, formand for 3F København.

Formanden anerkender, at 3F selv har indgået aftalen, der giver virksomhederne ret til at hjemsende uden løn. Men opfordrer alligevel virksomhederne til at bruge regeringens hjælpepakke om lønkompensation i stedet.

- Det er samfundet, der holder hånden under virksomhederne for at sikre dem. Når de ikke vil være med til at sikre de ansatte, er det umoralsk, udtaler John Jakobsen.

ISS: Vil sikre folks job

Hjælpepakken fra regeringen står til at koste 3,8 milliarder kroner og skal hjælpe 70.000 ansatte til at få løn under hjemsendelsen.

- Hjælpepakkerne gør, at vi kan bevare arbejdspladserne og

tilknytningen
til vores medarbejdere, forklarer ISS-direktør Flemming Bendt.

Hvorfor sender I folk hjem uden løn de første 14 dage, i stedet for at give lønkompensation fra da ordningen startede?

- Vi skal igennem det her, så vi har en forretning på den lange bane. Og det betyder, at vi træffer de beslutninger, der skal til. Samtidig med vi varetager vores medarbejderes tarv, siger Flemming Bendt.

Men jeres ansatte kunne have fået mere, hvis I havde tiltrådt regeringens hjælpepakke netop med tilskud til lønudgifter så hurtigt som muligt.

- Vi har benyttet os af de pakker, der har været til rådighed for os, under behørig hensyntagen til, at vi skal sikre arbejdspladserne på den lange bane og mellemlange bane. Samtidig med, at vi skal komme så nådigt igennem for vores medarbejdere som muligt, siger ISS-direktøren.

Facebook
Twitter