Det kan koste 400 millioner kroner om året i ekstra grønne investeringer, hvis udenlandske it-mastodonter fortsætter med at opsætte datacentre i Danmark uden at bidrage til den grønne omstilling.
Sådan lyder konklusionen fra Klimarådet, som opfordrer til, at regeringen tvinger it-giganter som Google, Apple og Facebook til at lade grønne investeringskroner følge i slipstrømmen på de strømslugende datacentre.
- Når datacentrene udtrykker ambitioner om at bidrage til den grønne omstilling, er det vigtigt, at regeringen holder dem fast på deres løfter, skriver Klimarådet.
Men Klimarådet løber en åben dør ind, lyder svaret fra flere it-giganter, som DR Nyheder har været i kontakt med.
Både Google, Apple og Facebook har sat penge af til at løfte investeringsniveauet i grøn energi i Norden og er dermed klar til at kompensere for de strømsugende datacentre, der forventes at sætte sig på en femtedel af elforbruget i Danmark i 2040.
Det fortæller flere af dem til DR Nyheder.
Læs herunder, hvad it-virksomhederne siger og har af planer herunder:
Google: Klar til at investere i grønne, danske projekter
Den amerikanske søgegigant, Google, er i øjeblikket ved at bygge et datacenter ved Fredericia.
Samtidig har Google investeret i en stor grund i Aabenraa Kommune, dog uden at bekræfte, at grunden er planlagt til at rumme endnu et datacenter.
Foreløbigt er der ikke fulgt håndfaste penge med til grønne investeringer i Danmark.
Men pengene kan meget vel være på vej, oplyser Google til DR Nyheder:
- Google forfølger aktivt nye, grønne investeringsmuligheder i Danmark og er i øjeblikket ved at evaluere en række danske projekter med landvind, havvind og solenergi, skriver Google i et svar til DR Nyheder.
Google står med andre ord klar med pengene og rækker ud efter danske virksomheder med henblik på projekter inden for grøn energi.
It-virksomheden fremhæver, at den er verdens største investor i vedvarende energi og nævner, at virksomheden i 2018 indgik vindaftaler i Finland på 190 megawatt.
- Fordi Google fortsætter med at vokse, skal vi blive ved med at investere i vedvarende energi for at blive ved vores mål. I dag annoncerer vi aftaler om køb af yderligere vedvarende energi fra tre nye vindmølleparker i Finland på i alt 190 megawatt - vores første af den type investering i landet, skrev Marc Oman, leder af energi og infrastruktur i Google på sin blog i efteråret.
Apple: Vindmøller i Danmark
Apple meldte i 2015 ud, at selskabet planlægger at bygge et af verdens største datacentre i Foulum, der ligger syv kilometer fra Viborg.
I juni 2017 fulgte Apple op med planer om endnu et datacenter i Aabenraa. Datacentret er på størrelse med det første planlagte center i Viborg og koster ligeledes 6 mia. kroner at bygge.
Apple har fra start meldt ud, at datacentrene fra dag ét skal køre på 100 procent vedvarende energi – lige som Apples øvrige datacentre.
Derfor planlægger Apple at opføre to vindmølleparker på land, som skal forsyne datacentrene med grøn energi. De to centre i Jylland vil forbruge 14 megawatt voksende til 30 megawatt over de første fem år, ifølge Apple selv.
Derudover er Viborg-datacentret designet til, at overskudsvarmen fra anlægget kan sendes videre og bruges til at opvarme boliger i lokalområdet, et projekt der dog i øjeblikket hænger i en tynd tråd.
Facebook: Stor vindmøllepark i Norge
Også Facebook planlægger at køre på grøn strøm og erkender, at det kræver investeringer.
I efteråret 2018 lancerede Facebook således en enorm investering i Norges største vindmøllepark. Planen er, at parkens kapacitet på 294 megawatt skal dække behovet for strømforbruget i Odense.
- Allerede kort efter, vi meldte ud, at vi ville bygge i Odense, forpligtede vi os på, at vores danske datacenter skal drives 100 procent af ny, vedvarende energi. Vi præsenterede vores løsning for dette i 2018: Etableringen af i alt 294 megawatt ny kapacitet i Norge til dækning af hele energiforbruget i Odense, inklusive energiforbruget af anlægget til genanvendelse af varmeenergien fra serverne, samt en del af forbruget i vores datacenter i Luleå i Nordsverige, skriver kommunikationschefen for Norden, Peter Münster.
Vindmølleparken i Norge ændrer imidlertid ikke på, at datacentret i Odense gør det sværere at leve op til de danske klimamål om 55 procent vedvarende energi.
Peter Münster ønsker ikke at kommentere på konklusionerne i rapporten fra Klimarådet, men fortæller, at Facebook har stort fokus på bæredygtighed:
- Vi har som virksomhed forpligtet os på en bæredygtig omstilling på flere parametre. På energiområdet er målet at få dækket 100 procent af vores energiforbrug fra bæredygtige kilder inden 2020, hvilket vi allerede er godt på vej til. Vores delmål om at nå til 50 procent blev nået allerede i 2017 - et år før tid. Vi har derudover et erklæret mål om at reducere vores CO2-udledning med 75 procent i 2020 i forhold til mængden i 2017.
Facebook har også haft planer om at bygge et datacenter ved Esbjerg. De planer blev dog i marts i år skrinlagt.
Amazon: Vindmøller i Sverige
Også webshop-mastodonten Amazon planlægger grønne investeringer, der skal kompensere for verdens største selskabs strømforbrug i virksomhedens datacentre.
Senest har IT-giganten meldt ud, at den vil opføre tre vindmølleparker med en grøn kraft på i alt 229 megawatt i blandt andet Sverige.
Den svenske vindmøllepark placeres tæt på Stockholm, hvor Amazon har placeret sin nordiske dataregion. Møllerne vil levere 91 megawatt energi og forventes ifølge en pressemeddelelse at stå færdigt i 2020.
I 2018 blev Amazons drift dækket af 50 procent vedvarende energi, og de nye vindmølleparker skal derfor bidrage til at nå målet på 100 procent bæredygtig energi.
Amazon har ikke udmeldt planer om at opføre datacentre i Danmark.