It-sikkerhedsekspert: Sådan kan dine pasoplysninger (mis)bruges

Kun fantasien sætter grænser for, hvad kriminelle kan bruge dine pasoplysninger til. Og de er ikke så lidt kreative, siger ekspert.

- Der er en myriade af muligheder for de kriminelle, der står med et pas i hånden, it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

Falske firmaer. Falske bankkonti. Falske benzinkort. Falske boligkøb. Identitetstyveri.

Listen over, hvordan it-kriminelle kan misbruge dine pasoplysninger, er lang.

Faktisk så lang, at Peter Kruse, som har forsket i identitetstyveri og er partner i it-sikkerhedsfirmaet CSIS, ikke længere kan følge med.

- Der er en myriade af muligheder for de kriminelle, der står med et pas i hånden, og kreativiteten vil næsten ingen ende tage. Selv sådan en garvet it-ekspert som mig ryster på hovedet over, hvor opfindsomme de er, siger Peter Kruse.

En aftale man ikke må tage let på

En aktindsigt, som DR Nyheder har fået, viser, at mindst 41 af landets kommuner ikke har indgået en lovpligtig databehandleraftale med den leverandør, der hjælper med at udarbejde pas til kommunens borgere.

Dermed kan kommunerne ikke vide sig sikre på, om personfølsomme oplysninger som for eksempel fingeraftryk, fotos og cpr-numre bliver opbevaret og behandlet sikkert hos leverandørerne.

Og dét bekymrer it-sikkerhedseksperten.

- Hele den der leverancekæde; fra man bestiller et pas, til det bliver leveret, den skal man ikke tage let på, siger Peter Kruse og fortsætter:

- Hvis noget går galt, og folk griber ind i kæden, så kan de faktisk ændre oplysningerne og dermed få udstedt pas med en anden identitet. Det skal tages meget alvorligt.

Dårlige firmaer og falske boligkøb

Der er sket en stigning i antallet af personer, der oplever, at deres personlige oplysninger bliver misbrugt.

Peter Kruse har set eksempler på, at stjålet persondata bliver brugt til at oprette bankkonti og bestille medlemskaber forskellige steder – det kan være medlemskab af et politisk parti, opretning af mobilabonnementer og benzinkort – men han har også set langt grovere tilfælde:

- Der er flere, som har etableret firmaer i en anden persons navn for på den måde at bestille en masse varer, sælge dem, og så aldrig betale leverandørerne. Andre har købt bolig i en anden persons navn. Det kan give en masse komplikationer, siger it-eksperten.

Efter at DR Nyheder har søgt aktindsigt, har en række kommuner nu indgået databehandleraftaler, men 41 har fortsat ikke.