IT-vagthund om Nets-salg: Amerikansk lovgivning kan trumfe den danske

Rådet for Digital Sikkerhed tvivler på, at ATP's vetoret i forbindelse med udlevering af personfølsomme oplysninger kommer til at virke.

Fordi NETS nu ejes af de to amerikanske selskaber Advent International og Bain Capital, samt det danske pensionsselskab ATP, kan der opstå tvivl om, hvilken lovgivning der gælder i forbindelse med udlevering af personfølsomme oplysninger.

Frygt ikke, at dine personfølsomme oplysninger kommer i hænderne på amerikanske efterretningstjenester.

Sådan lyder det fra ATP's direktør Carsten Stendevad i forbindelse med pensionsselskabets køb af Nets.

ATP har nemlig forhandlet sig frem til en vetoret, så de kan forhindre, at personfølsomme oplysninger bliver udleveret til amerikanske efterretningstjenester.

Men ifølge Rådet for Digital Sikkerhed kan man sætte spørgsmålstegn ved, om vetoretten reelt har nogen effekt.

- Der er en hel masse mellemregninger. Og det er meget sandsynligt, at der vil opstå et sammenstød mellem dansk og amerikansk ret, hvis en amerikansk virksomhed bliver pålagt at udlevere oplysninger, siger Birgitte Kofod, der er formand Rådet for Digital Sikkerhed.

Amerikansk lovgivning vil trumfe

Netop fordi Nets administrerer personfølsomme oplysninger såsom NEM-ID, Dankortet og Betalingsservice, har flere eksperter været bekymrede for, at danskernes oplysninger vil blive misbrugt, hvis virksomheden blev solgt til amerikanske selskaber.

Og da de to andre købere er de amerikanske kaptialfonde Advent International og Bain Capital, har ATP følt sig nødsaget til at lave en række ekstra sikkerhedsforanstaltninger.

Men ifølge Birgitte Kofod vil en amerikansk hovedejer højst sandsynligt være forpligtet til at følge amerikansk lovgivning.

Det kan derfor blive svært for ATP at gøre brug af vetoretten, fordi det bliver et spørgsmål om, hvorvidt det er dansk eller amerikansk lovgivning, der gælder.

Placeringen af NETS bliver altafgørende

Udover vetoretten har ATP også sikret sig, at Nets' bestyrelse kun kommer til at bestå af europæiske statsborgere.

Birgitte Kofod pointerer, at salget af Nets indtil videre ikke kommer til at betyde noget for danskernes sikkerhed, men at hun og hendes forening holder skarpt øje med udvikling af selskabet.

- Indtil videre drives Nets videre i samme ånd som før. Men udfordringen kommer, hvis virksomheden bliver flyttet ud af EU. Så vil der komme en betydelig risiko for, at oplysninger bliver misbrugt til for eksempel hacking og identitetstyveri, siger hun.

De tre nye ejere af Nets, som foruden ATP består af Advent International og Bain Capital, har endnu ikke besluttet, om Nets skal blive på dansk jord eller flyttes uden for EU.

Facebook
Twitter