Iværksættere fælder dom over erhvervspakke: En velbundet buket

Regeringen har fremlagt 22 forslag til at skabe bedre vilkår for iværksættere og erhvervslivet generelt.

Lasse Skjønning Andersen, ejer af Grød, vil undersøge regeringens forslag til at udbetale løn til i aktier. (Foto: søRen Bidstrup © Soeren Bidstrup)

Den omfattende vækstpakke, der vil koste mellem én og to milliarder kroner årligt, har først og fremmest til hensigt at løfte byrderne og sikre mere kapital til danske iværksættere.

DR Nyheder har talt med flere iværksættere, som glæder sig over pakken, men af forskellige grunde.

Glitnr vil bruge medarbejderaktier

Hos den københavnske start-up-virksomhed Glitnr tager medstifter Kristian Anker imod erhvervspakken med åbne arme.

Det er særligt muligheden for at aflønne medarbejderne med medarbejderaktier, som, han mener, kan sikre de helt små virksomheder et fremtidigt liv.

- I virksomheder som vores, der er helt unge, er der en masse energi og aktier, men ingen penge. Hvis man kan give penge, så der er mad på bordet, og så have medarbejderne med på en lang rejse, hvor de får medansvar og andel i succesen længere ned af vejen, så kan det betyde, at man kan tiltrække den rigtige arbejdskraft, lyder det fra Kristian Anker fra Glitnr, som tilbyder juridisk rådgivning online.

Glitnr er selv i så tidlig en fase, at det ikke er muligt at betale medarbejderne, hvad de er værd. Kristian Anker vil hellere rulle medarbejderne ind i selskabet og give dem en billet til rejsen med selskabet:

- Lige nu kan vi godt give løn, men ikke den løn, medarbejderne er værd. Vi kan sagtens betale folk, så de kan holde sig i live. Men vi er et sted på udviklingskurven, hvor vi kan tilbyde, at medarbejderne bliver kompenseret med aktier, siger Kristian Anker.

- Jeg er helt sikker på, vi kommer til at benytte os af det her instrument. Vi er en teknologibaseret virksomed, og der er mange dygtige it-folk, men ikke nok. Det her er en god mulighed for langt hurtigere og smidigere at tiltrække de her folk, siger Kristian Anker.

Glitnr 'disrupter' advokatbranchen ved at skabe en digital platform for juridisk rådgivning. (Foto: Mathias Sommer DR Nyheder)

Mere nøddegrød for pengene

Den 27-årige direktør for Grød, der sælger grød i fem forretninger i København, glæder sig til at kigge nærmere på muligheden for at udbetale løn i medarbejderaktier.

- Vi er en lille virksomhed, der hverken har kæmpe kontorer eller kører rundt i Porche, så det er ekstremt værdifuldt, hvis vi har mulighed for at aflønne på den måde, siger Lasse Skjønning Andersen.

- Andelstankegangen, hvor flere løfter i flok sammen, og flere deler kagen, når det går godt og deler tabet, når det ikke går så godt, er en super interessant idé, siger han.

Han glæder sig dog mest over, at der er lagt op til, at nøddeafgiften afskaffes med regeringens forslag.

- Jeg håber, det her bliver gennemført, for lige præcis den her afgift virker på mig helt forældet. Jeg har ikke kunnet forstå, hvorfor man ikke for lang tid siden har fjernet den afgift, siger Lasse Skjønning Andersen.

Den 27-årige ejer af Grød, Lasse Skjønning Andersen, vil se nærmere på, om han kan tilbyde sine medarbejder aktier i stedet for løn. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Lavere skat på aktier

Hos Dansk Erhvervs iværksætterafdeling fokuseres der især på, at regeringen lægger op til at flytte grænsen for, hvornår man betaler 42 procent af sin aktiegevinst - fra 52.900 til 100.000 kroner.

- Det vil betyde, at vi får en stærkere aktie- og iværksætterkultur. Det vil få flere start-ups til at komme ind i solide vækstforløb, som kommer os alle sammen til gode for fremtiden, siger Sigurd Schou Madsen, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Det er vigtigt at se på skattenaktier. Når man kaster penge ind i en ung virksomhed, hvor der er stor risiko for at tabe penge, er man nødt til at kigge på, om belønningen stemmer overens med risikoen, siger han.

Velbundet buket

Hos Dansk Aktionærforening er det især forslaget om, at småsparere skal kunne købe aktier på en såkaldt aktiesparekonto, som er vinderen blandt regeringens 22 forslag.

- Vi synes, det er en meget velbundet buket. Der er en god balance i selve pakken, men der er også nogle fokusområder og ting, hvor man sætter ekstra kraftigt ind, siger Leonhardt Pihl, formand for Dansk Aktionærforening.

- Den smukkeste blomst er aktiesparekontoen. Den har vi et særligt kærligt forhold til. Nu kommer den i fin form, hvor inspirationen er hentet fra Sverige, siger Leonhardt Pihl.

Med forslaget om en aktiesparekontoen lægger regeringen op til, at folk skal kunne investere op til 500.000 kroner i aktier på kontoen til en skat på 1,25 procent af det gennemsnitlige beløb, der står på kontoen.

REGERINGENS ERHVERVSUDSPIL:

 • Aktiesparekonto

 • Lavere skat på aktieindkomst

 • Investorfadrag

 • Bedre vilkår for tildeling af medarbejderaktier

 • Øget aftalefrihed og klarhed om reglerne for medarbejderaktieprogrammer

 • Bedre skattevilkår for opsparing investeringsforening

 • Tiltrækning af udenlandsk kapital

 • Lempede regler for placering af privatadministrerende pensionsordninger

 • Øget gennemsigtighed i pensionsselskabernes aktieinvesteringer

 • Strategi for Danmarks digitale vækst

 • Strategi for deleøkonomi

 • Cirkulær økonomi

 • Lavere takster for Storebæltsbroen

 • Afskaffelse af nøddeafgiften

 • Sanering af afgifter

 • Udformning af konkret model for ACE

 • Sænkelse af kapitalkrav for aktieselskaber

 • Højere skattefradrag for forskning og udvikling

 • Udvidelse af forskerskatteordning fra 5 til 7 år

 • Vækstplan for Life Science

 • Udvidelse af DIS-ordningen til søfolk på offshore specialskibe

 • Afskaffelse af registreringsafgift på handelsskibe

 • Kilde: Det politiske udspil: "Sammen om fremtidens virksomheder".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk