Jakob Ussing: Danske Banks forventede tocifrede milliardbøde er helt uden fortilfælde

Den danske storbank sætter nu gigantisk beløb af til at betale bøde i hvidvasksag.

Danske Banks topchef, Carsten Egeriis, meddeleler, at banken forventer bøder på et tocifret milliardbeløb. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)

Det var en erhvervsnyhed af de helt store, som i dag tikkede ind i en fondsbørsmeddelelse fra Danmarks største bank, Danske Bank, her til formiddag.

Banken forventer nemlig at blive straffet med en gigantisk bøde for, at der i mellem 2007 og 2015 angiveligt blev vasket adskillige milliarder kroner hvide i dens estiske afdeling.

De har nemlig sat yderligere 14 milliarder kroner af til at betale bøder i henholdsvis USA og Danmark, så de i alt forventer at have omkostninger for 15,5 milliarder kroner for deres rolle i danmarkshistoriens største hvidvasksag.

Massiv straf

Og bødestørrelsen illustrerer også tydeligt, at der er tale om en bankskandale af historiske dimensioner, forklarer DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

- Det er helt uden sammenligning danmarksrekord for bøde til en dansk virksomhed. Selv i et globalt lys er det en gigantisk bøde - det her er helt uden fortilfælde i dansk virksomhedshistorie, siger han.

Hvor stor en bøde er det i forhold til bankens brøde?

- Det, der skete i Danske Banks afdeling i Estland, foregik over en meget lang periode, og det var svimlende summer, der nærmest ukontrolleret strømmede igennem banken. Det er derfor, at banken efter alt at dømme får den massive straf, siger Jakob Ussing.

Hvidvaskskandalen nåede til offentlighedens kendskab i 2017, hvor Berlingske kunne afsløre, at der var foretaget mistænkelige transaktioner for milliarder af kroner gennem afdelingen for udenlandske kunder i Danske Banks estiske filial.

I 2018 foretog advokatfirmaet Bruun & Hjejle en undersøgelse af sagen, hvor de nåede frem til, at der var foretaget mistænkelige transaktioner for astronomiske 1.500 milliarder kroner. På samme dag som offentliggørelsen af den konklusion fratrådte topchef Thomas F. Borgen.

'Et dundrende milliardunderskud'

Nu ser myndighedernes opgør mod banken ovenpå skandalen ud til at nå sit endelige klimaks.

Og hvis forventningen fra Danske Bank står til troende, så kommer det til at give en vis form for lommesmerter hos storbanken.

Tidligere forventede banken et overskud mellem 10-12 milliarder kroner i 2022, men nu regner den med et underskud på op til 5,5 milliarder kroner.

- I år ender det med et dundrende milliardunderskud, men der er også en positiv nyhed. Nu bliver der sat et punktum for den nok mest kritiske del af sagen, siger Jakob Ussing.

Hensættelsen af de 15,5 milliarder kroner betyder ikke, at Danske Bank kender den eksakte bødestørrelse i Danmark og USA, men bygger på de samtaler, banken har haft med myndighederne i de to lande.

Danske Bank håber dog på en endelig afklaring meget snart, fortæller bankens administrerende direktør, Carsten Egeriis.

- Banken er fortsat i løbende dialog med myndighederne, og selv om der stadig er usikkerhed omkring en afgørelse i sagen, håber vi på en afslutning inden årets udgang, siger han.

Vrede aktionærer lugter blod

Men selv om myndighedernes efterforskning i USA og Danmark snart er afsluttet, så kan banken ikke ånde lettet op endnu, forklarer erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

Der er nemlig stadig strafferetslige efterforskninger i Frankrig og Estland, hvor banken også risikerer bøder. Og så er der et andet spor i det civile retssystem.

- Vrede aktionærer har lagt sag an mod Danske Bank, fordi de mener, at banken skulle have fortalt mere om hvidvasksagen meget tidligere. De vil nok lugte blod, når banken bliver straffet så voldsomt i USA og Danmark, siger erhvervskorrespondenten.

Aktiemarkedet har taget godt imod nyheden, og klokken 12.30 er aktien oppe med 13 procent.

Man skal dog have in mente, at aktiekursen stadig er næsten halveret sammenlignet med, da hvidvaskskandalen nåede til offentlighedens kendskab i 2018.

- Det er en gigantisk bøde, men det er en bødestørrelse, som markedet havde forventet. Når markedet ånder lettet op, så hænger det sammen med, at der trods alt var en risiko for en endnu større bøde. En bøde, som Danske Bank kunne have svært ved at betale, siger Jakob Ussing