Jakob Ussing om Vestagers corona-udmelding: Europæiske stormagter frygter kinesiske opkøb

Kina er også interesseret i danske selskaber, fortæller erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, opfordrer landene i EU til at gøre sig klar til at købe sig ind som ejere i virksomheder i deres lande for at undgå kinesiske overtagelser. (Foto: © JOHANNA GERON, Scanpix)

Der er nok ikke mange, der er i tvivl om, at coronakrisen er ramt som en bombe ned i økonomien, og mange virksomheder Europa over kæmper for deres eksistens kun holdt oppe af hjælpepakker til billioner af kroner.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ser dog også et andet problem lure under overfladen.

Kina kan nemlig gå ind og overtage nødlidende europæiske selskaber, hvilket EU-landene for alt i verden bør undgå.

Derfor bør landene gøre sig klar til at købe sig ind som ejere i virksomheder i deres lande for at holde Kina fra fadet, fortæller hun til avisen Financial Times.

- Vi har ikke nogle indvendinger mod, at medlemslandene handler som aktører på de finansielle markeder, hvis det skønnes nødvendigt for at hindre en fjendtlig overtagelse.

- Det er meget vigtigt, at man er klar over, at der er en virkelig risiko forbundet med, at virksomheder, som er sårbare, kan blive udsat for en overtagelse, siger hun.

Men hvorfor kommer Margrethe Vestager med denne udmelding nu, og er der reel grund til at frygte, at Kina opkøber europæiske selskaber?

Herunder svarer DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, på tre centrale spørgsmål om EU-kommissærens udtalelser.

Hvorfor kommer Vestager med den melding nu?

De to europæiske stormagter Frankrig og Tyskland. Her giver de to statsledere Angela Merkel og Emmanuel Macron hinanden hånden under et topmøde i Bruxelles i februar. (Foto: © pool, Scanpix)

- Coronakrisen har fået værdien af aktierne i en lang række europæiske virksomheder til at rasle ned, og det betyder, at virksomhederne nemmere kan blive opkøbt, da de ganske enkelt er billigere nu.

- Og så har EU's to største økonomier, Tyskland og Frankrig, længe presset på for nye regler, der bedre kan beskytte europæiske virksomheder mod at blive opkøbt af kinesiske selskaber. Det gælder særligt, hvis disse selskaber er ejet eller kontrolleret af den kinesiske stat.

- Der er simpelthen frygt i Tyskland og Frankrig – men også i mange andre europæiske lande for, at både vigtig infrastruktur og teknologivirksomheder kan ende på kinesiske hænder.

Hvorfor vurderer Vestager, at Kina skulle have en interesse i at overtage europæiske virksomheder?

Et statsejet kinesisk selskab overtog efter finanskrisen kontrollen over Grækenlands største havn i Piræus. Siden dengang er frygten for kinesiske overtagelser rykket højere op på dagsorden i EU, fortæller Jakob Ussing. (Foto: © John Kolesidis, Scanpix)

- Kina har i høj grad allerede vist sin interesse. I kølvandet på finanskrisen overtog det statsejede kinesiske selskab Cosco kontrollen med Grækenlands største havn i Piræus ved Athen, og statskontrollerede kinesiske selskaber har også købt andele i havne mange andre steder i Europa.

- Det har fået en række europæiske lande til at frygte at miste kontrollen med vigtig infrastruktur. Det er ligeledes en frygt for, at selskaber, der producerer vigtig teknologi, bliver opkøbt af kinesere.

- Ironisk nok var det faktisk eurolandene, der tvang Grækenland til at sælge ud af havnen i Piræus for at hjælpe landet ud af gældskrisen, men siden er frygten for kinesiske overtagelser i Europa rykket højere op på dagsordenen, og EU-reglerne er allerede blevet strammet.

Ville Kina også have en interesse i danske selskaber?

Kina er for eksempel interesserede i grønne teknologier, som mange danske virksomheder er stærke i, fortæller Jakob Ussing. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

- Der er allerede kinesiske selskaber, som har købt op i Danmark. Blandt andet har Titan Wind Energy købt en tårnfabrik af Vestas i Varde for en del år siden, og der er også mindre danske selskaber, som er blevet helt opkøbt af kinesiske selskaber.

- Mange danske virksomheder er stærke inden for grønne teknologier, som i den grad også er noget, kinesiske selskaber investerer i. Der er ingen tvivl om, at der også er kinesisk interesse for danske selskaber.

Her kan du se, hvordan corona-pandemien har slået bunden ud af den globale økonomi: