Jesper fik dødstrusler fra frustrerede minkavlere – nu er han sygemeldt med tegn på PTSD

Som ansat i Fødevarestyrelsen endte Jesper med at tage imod dødstrusler og henvendelser fra minkavlere, der ikke kunne overskue at leve længere.

Jesper er én blandt flere ansatte i Fødevarestyrelsen, der har anmeldt en psykisk arbejdsskade efter at have deltaget i minkhåndteringen.

Hele Jespers system lukker ned, når han sætter sig foran en computer. Han kan sidde i timevis og stirre paralyseret ud i luften.

Han er ikke blevet endeligt udredt, men ifølge Jespers journal - som DR Nyheder har set - har han "tegn på posttraumatisk stress (PTSD)", og trancerne foran skærmen kan han bedst selv forklare med, at det netop var foran en computerskærm, at han i efteråret 2020 talte med dybt frustrerede og fortvivlede minkavlere.

- Jeg modtog op mod 150 opkald fra minkavlere hver dag. Flere af dem var direkte dødstrusler: Hvis der er en af jer (fra Fødevarestyrelsen, red.), der kommer herud på farmen, så skyder jeg jer. Ting i den dur, siger han.

Jesper - som vi kalder den ansatte her i artiklen - er veterinærtekniker i Fødevarestyrelsen, og i efteråret 2020 fik han til opgave at stå for telefonisk kontakt til de danske minkavlere. Fra et kontor i Aalborg skulle han svare på spørgsmål fra avlere, der ringede ind i vildrede:

Hvad skulle de stille op med deres døde mink, når hele Nordjylland var rippet for frysecontainere?

Hvad skulle de stille op, når minkene bogstaveligt talt begyndte at svulme op og sprænge?

Hvad skulle de stille op med deres livsværk og familiers fremtid?

- Jeg havde også kammerater, der ringede og sagde: Er du godt med på, at du er ved at ødelægge den og dens liv? Der blev det personligt. Selvom jeg jo bare gjorde mit arbejde, så godt jeg kunne, siger Jesper, der er i starten af sin karriere og har flere minkavlere i sin egen omgangskreds.

Fødevarestyrelsens ansatte i felten gik i nogle kredse under øgenavnet "dræbersneglene". (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Fra august til november 2020 var han involveret i minkhåndteringen, først ved at køre fra farm til farm i et forsøg på at kortlægge smitten, og senere – da smitten var til stede på over 100 farme – i en koordinerende rolle fra Fødevarestyrelsens stabskontor.

- Det var helt fint at køre rundt på farmene. Det minder om det arbejde, jeg laver til daglig. Sygdomssmitte er jo noget af det, jeg fagligt synes er rigtig interessant, og jeg kan godt lide at komme ud og tale med landmændene, fortæller Jesper, der først for alvor blev presset, da han gennem telefonen blev ansigt på politikernes beslutninger og strategi.

En aften havde han taget vagttelefonen med tilbage på det hotelværelse, han var indlogeret på. Omkring klokken 22 ringede en avler, som Jesper flere gange tidligere på dagen havde været i kontakt med.

- Han sagde bare: Jeg går ud og hænger mig i stalden nu, og det er din skyld.

- Så lagde han bare på. Så stod jeg der, fortæller Jesper, der løbende talte med sine kolleger og ledere om hændelserne.

I slutningen af efteråret begyndte Jesper at få tics på sit venstre øje. Det skulle blive det første af en række advarselssignaler.

En vigtig opgave

Flere hundrede ansatte i Fødevarestyrelsen var i kortere eller længere perioder en del af stabskontoret. DR Nyheder er bekendt med 14 ansatte som har indgivet anmeldelser af psykiske arbejdsskader, heraf er flere blevet diagnosticeret af speciallæger med psykiske sygdomme som depression og PTSD.

Ingen af dem, DR Nyheder har været i kontakt med, har anmeldt truslerne til politiet.

Ifølge krise- og beredskabspsykolog Henrik Lyng har de ansatte i Fødevarestyrelsen været udsat for et enormt pres, der har belastet flere af de systemer, der sætter ind ved frygt og angst.

- De her medarbejdere er vant til at håndtere den her type situationer. Men opgaven med minkene var enorm, og bliver man ved med at blive udsat for trusler eller føle, at man er ansvarlig overfor minkavlerne, så kan selv den bedste rustning blive gennemhullet, siger Henrik Lyng.

Han vil ikke vurdere, om Fødevarestyrelsens håndtering af de ansatte efterfølgende var god nok, men han siger, at det er urealistisk at forestille sig, at så stor en beredskabsopgave kunne udføres helt uden arbejdsskader.

Da alle mink var aflivet rejste Jesper hjem fra stabskontoret, og i de første uger af 2021 vendte han tilbage til sit vanlige job. På grund af smitterisiko kunne han dog ikke køre ud på kontroller.

- Jeg gik direkte fra det der højintensive arbejde til at have stort set ingenting at lave, fortæller Jesper, der til gengæld fik rigtig god tid til at tænke over, hvad han havde været igennem.

Tics på øjet tog til, og oplevelsen af at blive paralyseret opstod hyppigere og hyppigere.

- Flere af mine kolleger havde også de der tics. Vi vidste godt, det var stress, og jeg forsøgte også at slappe af og være god ved mig selv, siger Jesper.

Han deltog i et debriefingmøde og havde også en enkelt konsultation med en psykolog, der bakkede ham op i, at det var vigtigt, at han tog den med ro.

Ansatte fra Fødevarestyrelsen er langt fra de eneste embedsmænd, der har deltaget i minkhåndteringen. Folk fra beredskabet og andre styrelser var også involveret. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I sommer fik Jesper sit andet vaccinestik. Han fik voldsom feber, hovedpine og lå syg i over en måned.

- Min læge kom rimeligt hurtigt frem til, at hele mit system bare var så stresset, at det var derfor, jeg ikke blev rask og i øvrigt havde hukommelsestab og ikke kunne koncentrere mig, siger Jesper, der indledende blev undersøgt for PTSD og slog ud på flere parametre.

Jesper har været sygemeldt siden oktober og får hjælp fra en psykolog til at komme ovenpå igen. Han oplever stadig tics og kan ikke udføre arbejde foran en computerskærm.

For at sikre sig, at han ikke sidder paralyseret i flere timer, har han indstillet alarmer på sin telefon hvert kvarter, så de kan ringe ham op.

Siden nytår er han så småt begyndt at vende tilbage til sit arbejde. Han er overbevist om, at han nok skal blive rask og arbejdsdygtig igen, og fik han en opgave lignende minkhåndteringen en gang til, ville han stille sig til rådighed.

- Det var jo en vigtig opgave at løse, og det er det, jeg er uddannet til, siger han.

- Men jeg synes også, det er vigtigt, at folk ved, hvad der skete, og hvor barskt det var både for minkavlerne og for os.

Den øverste direktør i Fødevarestyrelsen Nikolaj Veje beklager, at ansatte som Jesper er blevet syge i forbindelse med deres arbejde.

- Det må ikke ende i 45 skadesager, og det må det slet ikke en anden gang, for vi skal drage lære af det her. Men det her var en ekstrem situation.

Jesper indgår anonymt med dæknavn af hensyn til sin arbejdsrelation. DR Nyheder er bekendt med hans fulde identitet.