Jobcentre kan ikke hjælpe ledige akademikere

Arbejdsløse akademikere føler sig modarbejdet og demotiveret af det offentlige jobformidlingssystem.

Kontrol og lange taler om rådighedsregler. Sådan beskriver akademikere deres møde med jobcentre, a-kasser og private konsulenter, der skal hjælpe dem som jobsøgende.

To undersøgelser fra henholdsvis analyseinstituttet Gads Research og Akademikernes Centralorganisation, der bygger på tilbundsgående interview med ledige højtuddannede, viser at individuel rådgivning og støtte til at finde relevante arbejdspladser hører til sjældenhederne.

Ikke gearet til at hjælpe

I løbet af de seneste tre år er det lykkedes de udskældte kommunale jobcentre at få 30.000 kontanthjælpsmodtagere i job.

I december sidste år styrtdykkede arbejdsløsheden til under 75.000 ledige. Situationen for akademikere er dog ikke så opløftende for ledige akademikere: Mens arbejdsløsheden sidste år nåede ned på 2,7 procent, så er for eksempel magisterarbejdsløsheden på 4,3 procent.

- Jobcentrene er åbenbart ikke gearet til at hjælpe ledige akademikere, der er motiverede til at søge arbejde. De møder dem med regler og lovgivning, så de i stedet føler, at de bliver decideret demotiveret og modarbejdet, siger seniorkonsulent Kasper Andreasen fra Gads Research, der har gennemført tretimers interview med syv tilfældigt udvalgte arbejdsløse akademikere.

Kontrol nødvendig

Noget af det, de ledige akademikere reagerer på, er, at de skal søge mindst fire job om måneden for at dokumentere, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Vi kommer ikke uden om, at akademikere skal gøre en indsats for at søge arbejde, og vi er nødt til at kontrollere, at det sker, siger arbejdsmarkedschef Michael Kornager fra Jobcenter København.

Ingen individuel samtale

- Vi sad nok 20 arbejdssøgende, og det var ikke, fordi vores situationer lignede hinandens. Der sad en biologved siden af mig, og der var også folk i 50'erne. Vi fik en indføring i reglerne om at stå til rådighed af en medarbejder fra a-kassen, mens andre kontrollerede, at vi havde søgt de fire stillinger, som vi skulle i løbet af en måned for at dokumentere, at vi var aktivt jobsøgende, fortæller Maria Toronczyk.

29-årige Maria Toronczyk, der blev færdig som cand.mag. for godt et halvt år siden, fortæller om sit møde med 'systemet.' Hun havde netop afsluttet sin uddannelse, ville meget gerne i have et job og havde ventet en individuel samtale. Men det fik hun ikke.

Uddannelser matcher ikke efterspørgslen

En af årsagerne til, at de ledige skal presses til at søge bredt, er ifølge Michael Kornager, at deres uddannelser ofte ikke matcher det, som virksomhederne efterspørger.

Michael Kornager hæfter sig ved, at især de nyuddannede ofte er arbejdsløse i mere end de tre måneder, selv om der mangler ledige hænder.

Maria Toronczyk begynder i dag et drømmejob som integrationskonsulent. Det fik hun foran 186 andre ansøgere - ikke med bistand fra den offentlige jobformidling, men ved egen hjælp.