Jobfesten fortsætter: ’Pludselig blev jeg kaldt til tre jobsamtaler på en uge’

Ledigheden er faldet med yderligere 6.900 personer og har ikke været lavere siden 2008.

DR Nyheder har talt med to tidligere jobsøgende, som begge fik fast ansættelse i slutningen af 2021. (Foto: Isabel Vittrup-Pallier (Collage: Katrine Holst Nielsen))

Bag en af Danmarks Statistiks seneste opgørelser ligger en rigtig god nyhed:

Personer, der har gået ledige i månedsvis, og som måske har befundet sig på kanten af arbejdsmarkedet, oplever nu at blive kaldt til jobsamtale og få fast ansættelse.

Fra oktober til november faldt ledigheden med yderligere 6.900 personer, hvilket ifølge Danmarks Statistik betyder, at arbejdsløsheden nu er helt nede på 2,8 procent af arbejdsstyrken.

- Det er et vidnesbyrd om, hvordan dansk økonomi er kommet blæsende ud af starthullerne efter genåbningen, skriver cheføkonom hos Sydbank Søren Kristensen i en analyse.

Arbejdsløshedsprocenten har ikke været lavere siden 2008, hvor det som bekendt endte med en overophedning af den danske økonomi. Det er der dog ifølge Søren Kristensen endnu ingen grund til at frygte.

- Lige nu skal vi primært glæde os over, at den brølstærke genopretning giver en gylden mulighed for at få dem på kanten af arbejdsmarkedet inviteret ind til festen, skriver cheføkonomen.

På den opfordring har DR Nyheder talt med et par af dem, som udgør Danmarks Statistiks seneste tal, og som nu – endelig – er kommet i job.

Receptionist med kandidatgrad i geologi

47-årige Suzanne Pultz er oprindeligt kontoruddannet i Kriminalforsorgen. Siden har hun efteruddannet sig som sosu-hjælper, og i december 2019 færdiggjorde hun en kandidatgrad i geologi fra Københavns Universitet.

Suzanne Pultz er både uddannet SOSU-hjælper og geolog. I dag har hun fået arbejde som receptionist hos ISS. (Foto: PRIVATFOTO)

Men så snart Suzanne Pultz modtog sine eksamenspapirer, lukkede hele verden ned, og coronapandemien fik også betydning for hendes første job som færdiguddannet geolog: Hun blev ansat i smitteopsporingen.

- Det var et fint job, men jeg savnede mere ansvar og at have fingeren mere på pulsen i forhold til at træffe beslutninger, fortæller Suzanne Pultz, som endte med at sige op den 30. juni sidste år.

Frem til den 1. november har hun gået ledig, men er nu blevet fastansat i ISS, hvor hun arbejder som receptionist hos Rambøll.

- Jeg får masser af positiv feedback, for alle er jo glade for, at der er én i receptionen til at have styr på det hele, siger Suzanne Pultz, der også hæfter sig ved, at der er flere karrieremuligheder hos ISS, hvis hun skulle ønske mere ansvar.

Og så er hun især lettet over at være sluppet for at tjekke jobannoncer og sende ansøgninger.

- Det er så tilfredsstillende. Det er, som om der er faldet en sten fra mine skuldre, siger hun.

I sin jobsøgning blev hun rådet til at søge mere i retning af sin kandidatuddannelse, men Suzanne Pultz er ikke ked af at være landet i et job, hvor hun skal bruge nogle helt andre kompetencer.

- Min jobkonsulent har været efter mig for at være for åben. Jeg har også fået at vide, at jeg havde for mange kompetencer, eller at jeg ville komme til at kede mig i nogle af de job, jeg søgte, men det er jo kun mig, der kan afgøre det, siger hun.

Efter 200 ansøgninger var der bid

Tina Ørtz Stampe har ledt efter fast job - stort set uafbrudt - siden december 2019.

Hun er uddannet laborant og har arbejdet flere år i medicinalindustrien, men pludselig kom coronanedlukningerne på tværs af hendes ønske om at skifte til en stilling i en anden branche.

- Det var en hæslig periode, man vil jo rigtig gerne yde og være en del af samfundet. Det var vildt ubehageligt at møde en mur af ting, der bare ikke kunne lade sig gøre, siger Tina Ørtz Stampe, som samlet har søgt over 200 stillinger.

Tina Ørtz Stampe er uddannet laborant, men har i flere år været administrativt ansat. Nu har hun fået nyt job hos et fjernvarmeselskab. (Foto: Isabel Vittrup-Pallier)

Hun blev kortvarigt ansat i et vikariat fra januar til marts sidste år, men blev afskediget i en større fyringsrunde og måtte starte forfra med at søge job.

- Det var virkeligt frustrerende, men lige pludselig i efteråret begyndte det at gå rigtig stærkt. På en enkelt uge i november var jeg pludselig indkaldt til tre jobsamtaler, fortæller Tina Ørtz Stampe.

Hun endte med at gå til samtale hos virksomheden Isoplus, der leverer fjernvarmerør, en fredag, og onsdagen efter - den 1. december - havde hun første arbejdsdag.

- Jeg er flyttet ind i en familie i stedet for en kæmpe mastodont, siger Tina Ørtz, der er ansat som servicekoordinator hos Isoplus.

- Det må være det gode råd til andre, som stadig søger: Der kan pludselig komme en løsning fra den ene dag til den anden, afslutter hun.

FacebookTwitter