Jobmarkedet boomer: Ledige stillinger sætter rekord

I slutningen af september var der 35.800 ubesatte stillinger i den private sektor.

Dansk Industris medlemsvirksomheder efterspørger især faglært arbejdskraft. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Antallet af ledige stillinger på det private arbejdsmarked har aldrig været højere i de otte år, Danmarks Statistik har overvåget udviklingen.

I årets tredje kvartal steg antallet af ledige stillinger med 3.000 og landede på 35.800 – hvilket svarer til 2,1 procent af stillingerne på det private arbejdsmarked.

Tallene er sæsonkorrigerede og viser, at det går bragende godt for de danske virksomheder, siger underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen. Men han er også bekymret.

- Der er travlt i virksomhederne, så baggrunden er positiv. Men det er også tydeligt, at flere og flere virksomheder får stadig sværere ved at finde de medarbejdere, de skal bruge, siger han.

DI: Vi mangler smede, mekanikere og elektrikere

Dansk Industris egne medlemsundersøgelser viser, at der i øjeblikket er plads til 45.000 flere beskæftigede i virksomhederne.

Det er især faglærte som smede, elektrikere, mekanikere og industriteknikere, der er stor efterspørgsel på.

Det er samtidig udtryk for, at virksomhederne mister produktivitet svarende til, hvad det antal mennesker kunne yde.

- Det er et ret stort tal, siger Steen Nielsen.

Efterlyser flere arbejdsparate indvandrere og unge

I første omgang må virksomhederne søge mere bredt og i længere tid for at finde kvalificeret arbejdskraft, fortæller Steen Nielsen fra Dansk Industri.

Alternativt må virksomhederne tilrettelægge arbejdet anderledes, flytte opgaver til afdelinger i andre lande eller i sidste ende sige nej til ordrer.

- Der er mange valgmuligheder, men de ender alle sammen med, at vi kommer til at producere mindre i Danmark, end vi ellers kunne have gjort, siger Steen Nielsen.

Dansk Industri efterlyser, at der bliver gjort mere ud af at få flere indvandrere og unge kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet.

- Vi skal prøve at bruge de muligheder, vi har i Danmark, for at prøve at skaffe mere arbejdskraft til virksomhederne, siger Steen Nielsen.

Facebook
Twitter