Jørgen Emborg taber på regeringens 2025-plan - heldigvis er han godt gift

Selv om Jørgen Emborg som lavtlønnet burde tjene på 2025-planen forholder det sig modsat.

En af dem, der ikke vinder noget i regeringens 2025-plan, er Jørgen Emborg. (© (c) DR)

Jørgen Emborg er pianist og komponist. Han er ikke tryg ved regeringens 2025-plan.

Han frygter, at den vil betyde, at han og hustruen ikke kan blive boende i deres hus:

-Ikke mindst fordi jeg også arbejder meget hjemme. Derfor er det af ret stor betydning, at jeg har de muligheder, jeg har i det her hus. Jeg vil frygtelig gerne blive boende, siger Jørgen Emborg.

Den 63-årige musiker har en svingende indkomst. I år regner han med at tjene 180.000 kroner. Men det er inklusiv pension på ca. 20.000 kr. Så når pensionen er betalt vil hans årsindtægt være cirka 160.000 kroner.

Kun lille skattegevinst til Emborg

Som lavtlønnet burde han score en skattegevinst på 2025-planen, for regeringen vil indføre et nyt jobfradrag, der er rettet mod de lavest lønnede.

Den vil sænke skatten med otte procentpoint på den sidste tjente krone, hvis man har en indkomst mellem 150.000 og 207.000 kroner.

Fradraget vil ifølge regeringen øge gevinsten ved at arbejde med op mod 4.500 kroner om året.

Men med en indtægt på bare 160.000 kr. får Jørgen Emborg - ifølge Danske Banks cheføkonom Las Olsen - kun en beskeden skattelettelse på 759 kr. ud af regeringens foreslåede lempelser i bundskatten.

Grøn check til lavtlønnede Emborg forsvinder:

Og så er der en anden tidsel i pakken til familien Emborg. For regeringen foreslår også at afskaffe den såkaldte grønne check. Et fradrag, der gives til lavtlønnede for at dække stigende energiudgifter.

Hustruen Lise får i dag en 'grøn check' på 950 kroner. Mens Jørgen Emborg selv får en forhøjet check på 1.230 kroner, fordi hans løn er i den lave ende.

Dermed står ægteparret til samlet at miste 2.180 kroner alene på grøn check – hvis altså forslaget vedtages.

Grønne gynger og karruseller

På plussiden i 2025-planen tæller, at den såkaldte PSO-afgift også skal væk. Afgiften er en grøn afgift, vi alle betaler over el-regningen. Også familien Emborg, der betaler 863 kroner. Penge, de nu står til at spare.

2025-planen ligner altså en underskudsforretning for familie Emborg. Når det medregnes, at familien skal betale godt 100 kroner mere om året pga. ændrede regler for rentefradrag, så giver planen et minus på 661 kroner.

Konen vinder

Alligevel er planen ikke så ringe endda for familien. For hans hustru, Lise, der har en årlig indtægt på 410.000 kroner, står nemlig til en skattelettelse, der mere end opvejer Jørgen Emborgs tab. Ifølge cheføkonom Las Olsens beregninger vil hun få en gevinst på 4.046 kroner om året.

Det giver et samlet plus for familien på 3.385 kroner om året.

Så Jørgen Emborgs bekymring for ikke at få råd til at blive boende i huset, hvis regeringens planer bliver gennemført, holdt altså ikke stik. Takket være hustruens skattelettelse bliver der måske oven i købet råd til at pynte lidt på huset.

- Ok, jamen så tror jeg skal have en ny dør i ud til trappen. hvis det kan gøres for de penge, men altså det er det jeg vil bruge dem til, slutter han.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)
Facebook
Twitter