Journalistisk hovedperson i udbyttesamarbejde efterforskes af tysk politi

Tysk chefredaktør mistænkes for at sprede forretningshemmeligheder i dækning af udbytteskandale

Chefredaktør på Correctiv Oliver Schröm har i over fire år arbejdet på Cum-Ex-files, som blev offentliggjort i oktober i år. (Foto: © Andreas Rehmann, Andreas Rehmann)

En af journalisterne bag den store afsløring af svindel med udbytteskat i en række europæiske lande efterforskes af tysk politi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den tyske researchorganisation Correctiv, som har stået for at koordinere samarbejdet bag #Cum-Ex-Files.

Fra Danmark har DR og Politiken deltaget i samarbejdet, som i detaljer har beskrevet, hvordan spekulation med udbytteskat har kostet de europæiske skatteydere mindst 410 milliarder kroner.

Det er chefredaktøren fra Correctiv, Oliver Schröm, som ifølge pressemeddelelsen nu efterforskes af statsanklageren i Hamborg for at offentliggøre forretningshemmeligheder.

- Denne efterforskning af vores chefredaktør er et angreb på pressefriheden, siger David Schraven, direktør for Correctiv.

- Med vores rapporter viste vi skatteyderne, at de er blevet berøvet, og nu bliver vi retsforfulgt for det. Dette er absurd, lyder det fra Schraven i pressemeddelelsen.

Opfordring fra Schweiz

Oliver Schröm har tidligere i en video om tilblivelsen af Cum-Ex-samarbejdet fortalt, at han ikke tør rejse ind i Schweiz, hvor han angiveligt er mistænkt for industrispionage.

Og ifølge pressemeddelelsen fra Correctiv er det netop på opfordring fra Schweiz, at tysk politi nu har påbegyndt en efterforskning af Oliver Schröm.

Schröm har siden 2014 undersøgt de kontroversielle Cum-Ex-handler, som menes at have kostet Tyskland 53,7 milliarder kroner.

I dén forbindelse modtog Schröm et omfattende læk fra den schweiziske bank Sarasin, som spiller en central rolle datalækket, der har dannet grundlag for Cum-Ex-samarbejdet.

Selv om Bank Sarasin er blevet dømt til at tilbagebetale et stort millionbeløb for spekulation med udbytteskat, har banken politianmeldt Oliver Schröm for at sprede forretningshemmeligheder, og to tidligere ansatte i banken er blevet arresteret.

Ifølge pressemeddelelsen fra Correctiv anmodede myndighederne i Schweiz tidligere i år den offentlige anklager i Hamborg om at overtage efterforskningen.

Op til tre års fængsel

Dømmes Oliver Schröm for brud på tysk 'Lov mod urimelig konkurrence' kan har risikere en bøde eller op til tre års fængsel.

- Forsøget på at mule en journalist og hele det journalistiske indhold er misbrug af strafferet. Det er forfærdeligt, at tyske myndigheder har ladet dem blive manipuleret af disse lovovertrædere, står der i et åbent brev, som Correctiv i dag har offentliggjort.

Medlem af Europaparlamentet Jeppe Kofod (S) er overrasket over den tyske politiefterforskning:

- Dem, der bringer den slags oplysninger frem, skal ikke straffes, de skal belønnes, siger Kofod, der har stået i spidsen for to udvalg, som har undersøgt skattesvindel.

- Afsløringerne i udbyttesagen var et alvorligt wakeup-call til samfundet, oplysningerne har kæmpestor samfundsmæssig betydning. Bagmændenes metoder kom frem i lyset, og myndighedernes svigt blev udstillet. Det er hævet over tvivl, at det har stor offentlig interesse, siger Jeppe Kofod.