Julehjerter i oktober stresser

Et stort flertal af danskerne vil have forbudt juleudsmykningerne indtil fem uger før jul. Men den går ikke, siger cityforening.

For tidligt ophængt juleudsmykning i gadebilledet stresser. (Foto: Birgitte Melbye- DR © DR P4 Midt og Vest)

76 procent af danskerne mener, at butikkerne pynter for tidligt til jul. Og to ud af tre danskere vil ligefrem have forbudt offentlig julepynt frem til en uge før den 1. december.

I selve julemåneden vil de færreste dog undvære stadsen.

Det viser en meningsmåling, som YouGov Zapera har foretaget for metroXpress.

Overrasker ikke

Modviljen mod tidlige pynterier overrasker ikke Jens Ingvordsen, juleinspektør i Den Gamle By i Århus og forfatter til bøger om danskernes juletraditioner.

- Når man starter med julepynten i oktober, bliver det en påmindelse om alt det, der skal nås inden juleaften. Den almindelige dansker er ok med at blive julestresset op mod juleaften, men orker ikke at blive mindet om at købe pebernødder og julegaver måneder før, siger Jens Ingvordsen til metroXpress.

Samtidig vil danskerne nødigt indrømme, at der er en kommerciel side ved hjerternes fest, lyder det fra juleeksperten.

- Man har ikke lyst til at føle, at det er varehusene, der bestemmer, hvornår man skal i gang med at fejre juleaften, siger Jens Ingvordsen.

Handlen mener det er nødvendigt

Signe Larsen, citychef i Odense Cityforening, har stor forståelse for, at julepynten kan være en stressfaktor, men påpeger, at danskerne må finde sig i julepynt fra begyndelsen af november, hvis butikkerne skal være klar til julehandlen.

- De store butikker er nødt til at begynde juleudsmykningerne først i november, mens de mindre butikker kan vente til midt i november. Ellers kan de ikke være klar, når kunderne vil købe julegaver, siger Signe Larsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk