Jyske Bank: Det burde koste penge at spare op

Bankerne betaler for at have deres penge stående i Nationalbanken. Det kræver, at bankerne finder pengene et andet sted. I fremtiden måske hos forbrugerne, lyder det fra Jyske Bank.

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, oplyser, at kunderne skulle betale en procent i renter af de penge, de har stående i banken, hvis det skal dække de omkostninger, Jyske Bank selv har med minus-renter til for eksempel at have penge i Nationalbanken. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det lyder måske mærkeligt, at det skal koste penge at have penge i banken. Men det har været en stigende tendens i bankverdenen.

For hvert år betaler bankerne millioner for at have deres penge stående i Nationalbanken, og det kræver, at de får dækket omkostningerne et andet sted.

Hvis forbrugerne betalte det, deres opsparinger kostede bankerne:

- Så skulle den (renten, red.) nok ligge på cirka minus én procent, sagde ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, i dag i en debat i P1 Business.

De danske bankkunder skal altså forberede sig på en fremtid, hvor de kan komme til at betale for at have penge i banken. For Anders Dam peger på, at der er en risiko for at Nationalbanken vil sænke renten yderligere.

- Fordi der er så stort opsparingsoverskud i samfundet, og det ser ud til, at det vil fortsætte også i de kommende år, siger Anders Dam.

I dag kræver Nationalbanken minus 0,65 pct. af de penge, som bankerne placerer hos dem.

Erhvervslivet betaler tabet

Minusrenten i Nationalbanken har allerede ført til, at de fleste banker kræver negativ rente fra erhvervsvirksomhederne.

Det vil sige, at virksomhederne ligesom bankerne skal betale for at have penge på kontoen. For eksempel skal en murermester betale for at have penge stående til at dække skat og feriepenge.

Jyske Bank indfører nu, at alle erhvervskunder skal betale 0,4 pct. i rente for penge de har i banken, fordi banken ifølge Anders Dam taber penge på kundernes opsparinger.

- Op mod 200 millioner kroner om året koster det, siger han.

Private kommer dog ikke til at betale for at have penge i banken lige med det samme.

- Det er ikke aktuelt lige nu, heller ikke i Jyske Bank. Men man skal passe på med ikke at klatre så højt op i træerne, at man ikke kan komme ned igen, siger Anders Dam til debat-programmet P1 Business.

Facebook
Twitter