Jyske Bank optræder i skattely-database

Jyske Banks navn optræder i adskillige hemmelige dokumenter fra lækket database om skattely. Blandt andet optræder banken på liste over skattely-selskabs samarbejdspartnere.

Jyske Banks navn optræder blandt flere millioner hemmelige dokumenter i skattely-database. (Foto: Torben Christensen © Scanpix)

Blandt flere millioner hemmelige dokumenter om selskaber i skattelylande dukker Jyske Banks navn op adskillige gange.

Da oplysninger om flere end 100.000 selskaber i skattelylande blev lækket til en stor database, ramte historierne forsider verden over.

Blandt andre blev en af verdens største banker, Deutsche Bank, tidligere i år afsløret i at have hjulpet kunder med at sætte penge i skattely, ligesom det blev afsløret, at politikere i lande som Canada og Frankrig havde begået skatteunddragelse.

Og også Jyske Banks navn dukker op i databasen, den såkaldte Offshore Leaks Database, som DR Nyheder i samarbejde med DR Dokumentar - som første danske medier - har fået adgang til via det uafhængige konsortium af journalister, ICIJ.

Jyske Bank på hemmelig liste

DR's gennemgang viser, at Jyske Banks navn optræder i mere end 100 dokumenter i databasen.

I et af dem opremser en ansat hos rådgivningsselskabet PortCullis TrustNet, som lever af at oprette skattelyselskaber, en liste på ti banker, som de ”har et forhold til”. Og en af de ti er Jyske Bank. Blandt de andre på listen er Bermuda Commercial Bank og Julius Baer.

Det er ikke i sig selv ulovligt at oprette og eje selskaber i skattely – eller agere bankforbindelse for disse.

Men selskaber og fonde i skattely er velegnede for folk, der ønsker at snyde i skat, da det er muligt at sløre over for omverdenen, hvem der i virkeligheden er ejeren. Derfor finder flere eksperter det påfaldende, at Jyske Bank optræder så hyppigt i databasen.

- Det viser, at de har haft et tæt samarbejde med i hvert fald en af de internationale organisationer, som rådgiver folk, der vil gemme penge på den ene eller anden måde, siger Christen Amby, rådgivende skatterevisor, der har læst dokumenterne igennem for DR Nyheder.

- Det er typisk folk, der vil skjule deres identitet over for skattemyndighederne, så de slipper for at betale skat, siger han.

Skatteekspert og forfatter Richard Brooks, der tidligere har arbejdet i det britiske skattevæsen, er forundret over at se Jyske Bank i dét selskab.

- Det er overraskende at se en mainstream, på verdensmarkedet relativt lille dansk bank på listen. Det antyder, at der er en form for et tæt forhold, siger han i dokumentaren.

Er du overrasket over det? At banker som den også er der?

- Ja, det er jeg. Jeg troede, at banker som den bare leverede almindelige opsparinger og konti, siger han.

Tæt samarbejde med skattely

En stor del af de dokumenter, Jyske Banks navn optræder i, er mailkorrespondancer mellem rådgivere i Jyske Bank og ansatte i Portcullis Trustnet – det selskab, hvorfra de fortrolige oplysninger blev lækket for år tilbage. Udvekslingerne har hovedsageligt fundet sted i perioden 2007-2009.

Korrespondancerne handler blandt andet om private kundeforhold så som kunders køb af værdipapirer, overførsler af penge til kundernes fonde samt regler for at oprette fonde og selskaber på British Virgin Islands.

Jyske Bank afviser samarbejde

Over for DR Nyheder afviser Jens Lauritzen, der er chef for Jyske Banks afdeling for udenlandske privatkunder, at man arbejder tæt sammen med Portcullis Trustnet:

- Vi har ikke noget formaliseret samarbejde med PortCullis. De har en liste over ti banker, i øvrigt meget velrenommerede banker, vil jeg sige. Hvorfor vi står på den liste, ved jeg ikke. Det er ikke noget, vi har bedt dem om, siger han og uddyber om materialet fra ICIJ:

- Det, jeg har set, er en faxkorrespondance fra en fonds- og selskabsadministrator. Det er så fordi, at en af vores kunder har haft et samarbejde med dem, og så har han oprettet en konto efterfølgende hos os, og så har der været noget korrespondance om, at der skulle flyttes nogle penge fra en konto til en anden, siger han.

DR-dokumentaren I Skattely, der vises i aften på DR 1 klokken 20.40, afslører, hvordan en formuerådgiver i Jyske Banks schweiziske afdeling foran skjult kamera rådgiver om, hvordan man kan sno sige uden om de danske skattemyndigheder. Flere eksperter betegner rådgivningen som medvirken til skatteunddragelse.

Jyske bank afviser over for DR Nyheder, at de på nogen måde har foretaget sig noget ulovligt og fortæller, at de tværtimod netop har prøvet at rådgive om lovlige løsninger, selv om kunden faktisk efterspurgte det modsatte.

Redaktionen bag programmet afviser at have efterspurgt ulovlige løsninger i Jyske Bank.

Har du kendskab til skattely, eller er du selv blevet rådgivet til at sætte penge i skattely, så skriv til os på slar@dr.dk.

FacebookTwitter