Jyske Bank rådgiver danskere til brug af skattely

Ansat i Jyske Bank rådgiver foran skjult kamera til skattesvig. Sådan lyder dommen fra flere eksperter, der er rystede over bankens moral.

DR's journalist får under dække af at være forretningsmand rådgivning hos Jyske Bank i Schweiz. (© DR)

Stærkt uetisk. Medvirken til skattesvig. Dobbeltmoralsk. Og udtryk for lurvet moral.

Sådan betegner flere eksperter den rådgivning, som landets tredjestørste bank, Jyske Bank, giver foran skjult kamera i tredje del af dokumentarudsendelsen I Skattely, der sendes på DR1 mandag aften.

Her får DR's journalist - forklædt som forretningsmand – en lang række kreative råd af Jyske Banks formuerådgiver i Schweiz Henrik Löwe til, hvordan han kan sno sig uden om de danske skattemyndigheder.

Flere eksperter er chokerede over rådgivningen.

- Det er rystende, siger Lars Koch, politikchef og skatteekspert i græsrodsorganisationen Ibis, om en af sekvenserne i dokumentarudsendelsen.

- Det udstiller Jyske Banks moral i denne her sag, hvor langt de er rede til at gå for at lege inden for det, de kalder lovens rammer, siger han.

Skal sætte værdien for lavt

DR's fiktive forretningsmand bliver blandt andet rådgivet af Henrik Löwe til at flytte patenterne til sine produkter ud af Danmark til skattelyet Gibraltar og samtidig bevidst sætte værdien på patenterne for lavt, så Skat kan opkræve en mindre såkaldt havelågebeskatning, når værdierne tages ud af landet.

Og for at sløre snyderiet for Skat, skal forretningsmanden udskyde salget af sit produkt. Foran skjult kamera forklarer Henrik Löwe blandt andet:

- Hvis du flytter ud i dag, og så i overmorgen så får du lige fire millioner kroner. Så vil Skat nok sige, hvis de fik nys om det, hallo, der må have været en aftale i hus. Der må være et eller andet, siden du lige pludselig kan få fire millioner. Og det er derfor, jeg egentlig skriver: I stedet for at det lige ånder hinanden i nakken, så måske udskyde det en måned eller to.

- Jeg er ikke advokat eller revisor, men jeg tror, det vil være unddragelse, fordi du forsøger at unddrage dem, medgiver Henrik Löwe om tricket.

Michael Bjørn Hansen, skatteadvokat og tidligere kontorchef i Skat, er forarget over rådgivningen, som ifølge ham er ”medvirken til noget, der ikke er lovligt”.

Skatterevisor Thorbjørn Helmo Madsen er enig:

- Jeg er sikker på, at Skat ikke ville acceptere det, hvis det kom for en dag, siger han.

Navnløst kort skal snyde Skat

Henrik Löwe rådgiver desuden DR's forretningsmand til at bosætte sig i London for at nyde godt af særlige gunstige skatteforhold for udlændinge hér. Hvis han ønsker at være i Danmark mere end de 180 dage, loven sætter som grænse for udlandsdanskere, så har Henrik Löwe også løsningen på det:

Nemlig et navnløst kreditkort, så Skat ikke kan opdage, at han bruger penge i Danmark.

- Vi har et kort, hvor der ikke står noget navn på. Så det vil sige, hvis du bruger det i de danske pengeautomater, så er det eneste, de kan se, at pengene bliver hævet fra en konto i Schweiz, siger Henrik Löwe.

- Så skattevæsenet kan kun se, at det kommer ind i én stor pulje i en schweizisk bank, men der er ikke noget navn på, siger han foran skjult kamera.

Lurvet moral

Samme metode blev DR's forretningsmand i øvrigt tilbudt i dokumentarudsendelsens anden del - dog af VP Bank i Liechtenstein. Det vakte massiv kritik fra en række politikere – herunder skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

- Banken giver ham jo et instrument til, at han kan sløre, hvor længe han er i kongeriget, for man kan ikke se, hvad han bruger af penge, siger skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, mens Lars Koch fra Ibis mener, at banken har ”en decideret lurvet moral”.

- Det er stødende, at man har disse banker, som stiller op som samfundsstøtter og giver råd til borgerne og råd til regeringer om, hvordan det danske samfund økonomisk skal være skruet sammen. De prøver at ose af soliditet, har store, solide og sikre bygninger. At man indenfor i disse flotte huse har afdelinger, der helt bevidst arbejder med det her felt, det er en dobbeltmoral, som man bør gøre et eller andet ved, siger Michael Bjørn Hansen.

Jyske Bank afviser ulovligheder

Jyske bank har ikke ønsket at give DR Nyheder et interview om sagen, førend de har set dokumentaren senere i dag mandag, men skriver i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at de kategorisk afviser, at de på nogen måde har foretaget sig noget ulovligt, og at de tværtimod netop har prøvet at rådgive om lovlige løsninger, selv om kunden faktisk efterspurgte det modsatte.

Redaktionen bag programmet afviser at have efterspurgt ulovlige løsninger i Jyske Bank.

Tredje afsnit af I Skattely sendes mandag aften kl. 20.40 på DR1.