Jyske Bank var stråmand for skattesnyder

En hollandsk statsborger har for nylig stævnet Jyske bank for dårlig skatterådgiving. Sagen giver indblik i bankens forretningsmetoder i skattelyet Gibraltar.

EU-Domstolen har krævet, at Jyske Bank skal give oplysninger om kunder i Jyske Bank Gibraltar. (Foto: Torben Christensen © Scanpix)

Jyske Bank og bankens udenlandske afdelinger har spillet en opsigtsvækkende rolle i en række sager om skattesvindel fra flere europæiske lande.

En rolle, der ifølge en Danmarks førende skatteadvokater, Torben Bagge, ligner hjælp til skatteunddragelse.

Det fremgår af flere domme fra Danmark, Norge og Holland, som DR Nyheder har gennemgået.

Stråmand i fiktive selskaber

Blandt andet har Jyske Bank Gibraltar fungeret som stråmand i en række fiktive skattelyselskaber, som borgere i Danmark, Norge og Holland har brugt til at skjule formuer for skattemyndighederne i de respektive lande.

Det har tilsyneladende især tiltrukket kunder med ondt i skatten, at Jyske Banks afdeling i Gibraltar tilbød en selskabskonstruktion, hvor Jyske Bank stod som formel ejer af selskabet, selv om det reelt var kunden, der ejede og ledede selskabet.

Hverken de danske, hollandske eller norske domstole anerkender imidlertid, at netop den konstruktion fritager kunderne for at betale skat af afkastet af deres formuer i deres hjemlande.

Formålet ligner skatteunddragelse

Ifølge skatteadvokat Torben Bagge inviterer Jyske Banks set-up til, at kunderne unddrager deres hjemlande for skat.

- Umiddelbart er det svært at se et forretningsmæssigt formål, der skulle tale for, at det er Jyske Bank på Gibraltar, der står som ejer af et selskab, som de reelt ikke har nogle ejerbeføjelser til.

- Jeg kan umiddelbart ikke se andet formål end, at det tjener at begå en eller anden form for lovovertrædelse, siger Torben Bagge til DR Nyheder, og fastslår:

- Formålet synes at være skatteunddragelse.

Hollænder føler sig misledt

Så sent som i oktober 2013 blev en hollandsk statsborger dømt til at betale to millioner kroner tilbage i skat til det hollandske skattevæsen. Pengene havde han unddraget ved i 1998 at placere dem i Gibraltar og investere dem i Jyske Invest via Jyske Bank i Zürich.

Kunden er i dag så oprevet over regningen, at han har stævnet Jyske Banks hollandske datterselskab, Berbens Effectenkantoor, fordi han føler sig dårligt rådgivet.

Ifølge hans advokat, Paulien Waninge, blev han i 1998 af banken lovet, at selskabskonstruktionen betød, at han ikke skulle betale skat af afkastet på formuen i Holland.

Jyske Bank har siden 2004 ejet 60 procent af Berbens Effectenkantoor, men arbejdede forinden tæt sammen med fondsmæglerselskabet. Paulien Waninge tøver ikke med at kalde Berbens og Jyske Bank for arkitekterne bag konstruktionen, som hun mener, at de har solgt til flere andre kunder.

- Min klient skrev under på en lang række standarddokumenter, og han kunne også vælge mellem en lang række skuffeselskaber, der allerede var etableret. Derfor er jeg sikker på, at det er en struktur, som allerede var blevet anbefalet til en række andre kunder, siger den hollandske advokat.

Domme i Norge og Danmark

En norsk dom fra 2004 bekræfter, at den samme selskabskonstruktion er blevet solgt til to norske forretningsfolk. Den konkrete sag handler ganske vist om bedrageri og underslæb, men ifølge dommen havde de tiltalte et selskab i Gibraltar, hvor ejerskabet var skjult bag Jyske Banks konstruktion.

I en tredje sag fra Danmark underkendte Højesteret i 2007, at endnu et selskab registreret med Jyske Bank som ejer i Gibraltar skulle fritages for at betale udbytteskat i Danmark.

- Jeg tror ikke, det er noget, man bare har tilbudt alle og enhver. Men man kan da konstatere, at det ikke kun har været tilbudt danskere, fordi vi kan jo konstatere, at det har været tilbudt både kunder i Holland, Norge og i Danmark. Det synes jo at være udtryk for et mønster, hvor Jyske Bank har bistået, formentlig udvalgte kunder, med skatteunddragelse, siger Torben Bagge.

Potemkinkulisser

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen mener heller ikke, at det er i overensstemmelse med god bankdrift at sælge selskabskonstruktioner, som alene skal hjælpe kunder til at unddrage skat.

- Ideen med bankvæsenet er jo, at man skal bidrage til at finansiere en hensigtsmæssig udvikling i samfundsøkonomien. De forretninger, vi taler om her, de har jo ikke noget at gøre med udvikling - overhovedet. Det er jo rene Potemkinkulisser, man stiller op.

Ønsket om privatliv

Jyske Bank afviser, at de aktivt hjælper deres kunder med at snyde i skat. Jens Lauritzen, der er direktør for bankens private banking-aktiviteter, anerkender dog, at de forretninger, man laver i Gibraltar, kan være svære at forstå.

- For mange danskere virker det måske lidt mærkeligt, at man arbejder igennem et selskab eller en fondskonstruktion. Men vi har 15.000 kunder i over 100 forskellige lande, og for mange internationale, velhavende kunder er det altså et meget brugt instrument at bruge til forskellige aktiviteter inden for lovens rammer.

Det kan for eksempel være arveplanlægning eller det kan være investeringsforretninger, siger Jens Lauritzen:

- Det kan være fordi, man ønsker noget privatliv omkring, hvad er det for nogle aktiviteter, man har. Men vi ved jo, hvem det er, siger Jens Lauritzen.

- Ikke vores ansvar

Han afviser, at det er bankens ansvar, at nogle kunder benytter banken til skatteunddragelse.

- Man kunne sammenligne med, at den danske stat bygger en motorvej. Så bliver der lavet en færdselslov, som fastslår, hvordan vi andre skal agere på den her motorvej.

- Hvis der så er nogen, der vælger at køre for stærkt, jamen så skal man ikke anklage den danske stat for at have hjulpet med eller været medvirkende til, at man bryder færdselsloven, siger Jens Lauritzen.

I aften 20.30 på DR1 kan du se dokumentaren 'Det danske skattely', hvor de tidligere ansatte og den tidligere kunde hos Jyske Bank stiller sig frem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk