Jyske el-selskaber mistænkes for snyd med elpriser: Ramte angiveligt alle kunder

Konkurrencemyndighederne er stadig ved at undersøge sagen, som angiveligt løber op i et tocifret millionbeløb.

Energinet har ansvar for, at der er balance i elsystemet i Danmark, og ejer blandt andet højspændingskablerne. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Endnu en sag om lyssky adfærd rammer energibranchen.

Oven på onsdagens anholdelse af otte personer fra et energihandelsselskab, kommer det nu frem, at 49 jyske elselskaber er under mistanke for at drive kartel.

Firmaerne er angiveligt gået sammen om at sætte kunstigt høje priser, så de kunne få flere penge for den strøm, de solgte til elnettet.

Det viser dokumenter fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som branchemediet EnergiWatch har fået indsigt i.

Styrelsen ønsker ikke at kommentere sagen, men Energinet oplyser til DR Nyheder, at de anmeldte sagen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2021.

Koordinerede elpriser

Mistanken går på, at selskaberne, som ifølge EnergiWatch tæller 46 kraftvarmeværker - der leverer fjernvarme og også kan producere el - og tre private elproducenter, har lavet ulovlige prisaftaler.

Det skulle være sket via selskabet Effekthandel, hvor de 49 gik sammen og koordinerede prisen ind på reserve-el, som de løbende tilbyder til statsejede Energinet, der har det overordnede ansvar for det danske elnet.

Det skal de ellers normalt konkurrere om ved at tilbyde den lavest mulige pris, de hver især kan leve med.

Men gennem aftalerne kunne de alle tjene flere penge på salget til Energinet. Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om en samlet fortjeneste på et tocifret millionbeløb.

Ejeren af Effekthandel nægter dog, at han eller hans kunder har gjort noget galt.

- Det er en sygt stor storm i et lille glas vand, og det bygger på uvidenhed fra konkurrencemyndighedernes side, siger Finn Grønkjær til EnergiWatch.

Mistænkeligt høje priser

Sagen begyndte at rulle, da Energinet i slutningen af 2020 får mistanke om ”koordineret adfærd” blandt elproducenterne.

- Vi kunne se, at der var nogle høje priser i markedet, som vi ikke havde mulighed for at forklare, og som tydede på, at der var en koordineret adfærd blandt en række aktører.

- Det kan jo betyde, at det bliver muligt for aktørerne at skubbe priserne opad, så Energinets indkøb bliver dyrere, og de får en højere fortjeneste, fortæller Kia Marie Jerichau, områdeleder i Energinet.

Derfor slog Energinet i januar 2021 alarm over for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som siden da har efterforsket sagen.

Ifølge EnergiWatch sendte styrelsen tidligere i år sagen i høring hos de anklagede firmaer, som risikerer millionbøder og straffesager, hvis de findes skyldige i karteldannelse.

Det hele løber op

De angiveligt for høje priser har i sidste ende givet højere regninger til elkunder i hele landet, siger Energinet.

- Det er forbrugerne, der via systemtariffen finansierer Energinets indkøb til systemydelser, siger Kia Marie Jerichau.

Hun vil ikke sætte beløb på, hvor meget sagen kan have kostet. For den enkelte forbruger vil det formentlig ikke være meget mere end ”de håndører, man har i pungen”.

- Men det hele løber jo op, og der er rigtig mange omkostninger ved at være elforbruger lige nu. Så alle steder hvor vi kan forsøge at minimere den omkostning, der gør vi det, siger Kia Marie Jerichau.

Og det kunne være blevet til et meget større beløb, hvis ikke elselskaberne havde stoppet samarbejdet, da Energinet klagede tilbage i 2021.

- Nogle af aktørerne blev opmærksomme på, at det var måske ikke helt så smart, det de havde gang i. Hvis det havde fortsat, ville det på nuværende tidspunkt være et væsentligt højere beløb, som forbrugerne skulle sidde med regningen for, siger Kia Marie Jerichau fra Energi.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ikke ønsket at udtale sig om sagen.