Tema Bidragssatser

K-ordfører efter møde med Nykredit: Vi skal rulle regulering tilbage

Folketingets erhvervsudvalg har til formiddag fået forklaret baggrunden for de øgede bidragssatser.

Folketingets erhvervsudvalg kort før mødet med Nykredit. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Bidragssatserne på Totalkredit-lån er skudt i vejret.

Det har skabt et stormløb mod moderskibet Nykredit, som til formiddag havde inviteret Folketingets erhvervsudvalg til et fortroligt møde, hvor baggrunden for de voldsomme stigninger blev forklaret.

Brian Mikkelsen, erhvervsordfører hos Konservative, er den første, der forlader Nykredits hovedsæde.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Nykredit skal kapitalisere sig mere. Det betyder, at vi skal fjerne politisk regulering, så vi på den måde kan få bidragssatserne ned, siger Brian Mikkelsen:

Klik på play.

Erhvervsudvalget skal efterfølgende have en drøftelse om en politisk løsning på bidragsstigningerne.

- Realkreditinstitutionsvæsenet står over for en kæmpe udfordring. Nykredit dokumenterer fuldstændigt klart de øgede krav fra EU og dansk side. Og de penge kan kun komme ét sted fra, og det er boligejerne, siger Brian Mikkelsen.

- Vi skal have set på, om man kan fjerne nogle af de kapitalkrav og bufferkrav.

Mødet var fortroligt. Men det betyder også, at Nykredit lagde alle tal på bordet. Og det gjorde de på en god ordentlig måde, mener Brian Mikkelsen:

- Jeg synes, de har fremlagt dokumentation. Det er klart, der er forskel på at være Enhedslisten og Konservative. Vi synes, det er fornuftigt, at man kan tjene nogle penge til gavn for boligejerne, og det er en foreningsdrevet virksomhed, som boligejerne selv driver. Det, der er problemet, det er de politiske reguleringer, siger han.

Sagen kort:

  • Fra juli måned stiger bidragssatserne for Totalkredit-kunder med 15-45 procent.
  • Nykredit, som ejer Totalkredit, begrunder stigningen med øgede kapitalkrav primært fra EU.
  • Nykredit må ikke selv hæve bidragssatserne, men har flyttet et stort antal kunder over i datterselskabet Totalkredit, hvor bidragssatsen stiger kraftigt.