Kædelåse holder cykeltyven væk

Hvis cyklen låses og lænkes med en kædelås falder risikoen for tyveri til en sjettedel, viser et eksperiment.

En kædelås er effektiv, hvis du vil slippe for, at en tyv løber med din cykel.

Vil du stikke en kæp i hjulet på cykeltyven, så skal det være med en kædelås.

Det viser et eksperiment igangsat af forsikringsselskabet Alm. Brand. 1500 cyklister fik i februar måned udleveret en stærk kædelås kvit og frit. Og kun ni af dem har i dag fået stjålet deres cykel:

- Det viser, at har du en rigtig lås, og låser du den rundt om en lygtepæl eller noget andet, så er sandsynligheden for, at din cykel bliver stjålet, langt mindre, fastslår skadedirektør, Brian Wahl Olsen.

Til sammenligning har 56 - lidt mere end seks gange så mange – fået stjålet deres cykel i en kontrolgruppe bestående af 1500 andre danskere, som kun har låst cyklen med en almindelig forsikringsgodkendt lås.

- Vi tænker succes. Det viser, at gider du bruge to minutter til at få låst cyklen fast til et stativ eller en lygtepæl, så får du heller ikke stjålet din cykel, fastslår skadedirektøren.

Tung men effektiv

En af de 1500 cyklister, der har fået udleveret en kædelås, er Ramon Concillado. Og han er tilfreds:

- Den er jo lidt tung, men omvendt er jeg sikker på, at forbipasserende, der lige har lyst til at brugstyve lidt, de stjæler ikke min cykel. For det kan de ikke. Det skal være folk, der har en vinkelsliber med, siger han til Magasinet penge på DR1.

Ramon Concillado og de øvrige deltagere i eksperimentet har indvilget i at være med frem til januar næste år. Testdeltagerne er fundet i områderne omkring København, Århus, Odense, Ålborg, Esbjerg, Kolding, Viborg, Roskilde og Køge.

Dyre låse

Det er ikke helt gratis for forsikringsselskabet at dele 1500 cykellåse ud. Hver lås koster 600 kroner. Så alene prisen for de mange låse er 900.000 kroner. Alligevel mener Brian Wahl Olsen, at eksperimentet er alle pengene værd:

- Vi føler os overbevist om, at det er pengene værd, fordi vi simpelthen ikke vil være med til, at der stjæles så mange cykler i Danmark.

Forsikringsselskaberne har en god, kontant grund til at gøre livet surt for cykeltyvene. Der bliver nemlig stjålet en cykel i Danmark hver 9. minut, svarende til 60.900 cykler om året. Og det er dyrt for forsikringsselskaberne: Det koster 200 mio. kroner årligt i erstatninger.