Kæmpe gruppesøgsmål mod Facebook ender for EU-domstolen

358 danskere er med blandt de 25.000 sagsøgere, der har sagsøgt Facebook - og nu ryger sagen for EUs højeste domstol.

Max Schrems har ført en årelang kamp for at få Facebook til at respektere regler, han mener bliver overtrådt. (Foto: HERWIG PRAMMER © Scanpix)

Det langsommelige østrigske gruppesøgsmål mod Facebook, hvor også 358 danskere er med-sagsøgere, ryger nu en tur for EU-domstolen.

Det sker efter at forskellige instanser i det østrigske retssystem har skubbet rundt med sagen i efterhånden et par år, uden at komme med en endegyldig beslutning om, hvorvidt den overhovedet kan føres som et gruppesøgsmål.

Det er det spørgsmål, EU-domstolen nu skal tage stilling til.

Sagen er startet af den østrigske aktivist og jurastuderende Max Schrems, der tidligere har vundet flere markante slag i sin kamp mod Facebook, som han mener overtræder en stribe europæiske regler om blandt andet databeskyttelse.

Fik udleveret data om sig selv

Schrems var blandt andet manden, der oprindeligt fik Facebook til at udlevere alt det data, selskabet havde registreret om ham, hvilket viste sig at være over 1.200 sider med hans data.

Sagen omhandler en række forhold omkring Facebooks omgang med europæernes data, herunder Facebooks sporing af brugere på tværs af nettet, mangel på samtykke fra brugerne omkring den videre brug af deres data.

Det bliver Facebook sagsøgt for:

  • Politik for brug af brugerdata, der er ulovlig i EU
  • Fravær af samtykke, når apps bruger private brugerdata
  • Medvirken i NSAs PRISM-overvågningsprogram
  • Registering af brugernes adfærd på tværs af nettet, via 'synes-godt-om' knapperne
  • Overvågning og analyse af brugerne via Big Data-systemer
  • Ulovlig indførelse af funktionen 'Graph Search'.
  • Ulovlig udlevering af brugerdata til eksterne apps.

Men søgsmålet omhandler også det samarbejde om overvågning af brugerne med den amerikanske spiontjeneste NSA, der for et par år siden blev afsløret af whistlebloweren Edward Snowden.

Facebook har afvist alle anklager.

Stort søgsmål

For at få mere slagstyrke mod Facebook, valgte Schrems i 2014 at lancere søgsmålet som et gruppesøgsmål, hvor 25.000 brugere gik sammen om at sagsøge Facebook for de mange forhold. Heriblandt altså 358 danskere.

Kravet er symbolsk blot 500 euro i erstatning per bruger, hvoraf Schrems finansielle partner snupper halvdelen, hvis sagen vindes.

Siden 2014 har sagen rullet sin langsomme gang gennem det juridiske system, hvor det blandt andet har været diskuteret, om den overhovedet kan føres som et gruppesøgsmål, og om Schrems kan siges at være en privat bruger, eller om han snarere skal betragtes som professionel.

Facebooks advokater har undervejs blandt andet slået på, at Schrems er at betragte som en slags kommerciel aktivist, der ikke kan sidestilles med almindelige brugere.

Mandag valgte Østrigs højesteret så at sende sagen videre til EU-domstolen.

Har vundet før

Den ustoppelige østriger har dog ikke ligget på den lade side, og har sideløbende ført flere sager, der relaterer sig til det store søgsmål.

Sidste år blev Schrems berømt for at vinde en relateret sag ved EU-domstolen, der valgte at annullere en dataudvekslingsaftale mellem EU og USA, som over 4000 virksomheder havde tilsluttet sig.

Her handlede sagen om, at spiontjenesten NSA krænker europæiske love ved at kigge i europæernes data -og at det irske datatilsyn ikke kunne henvise til dataudvekslingsaftalen som argument for ikke at behandle en klage fra Schrems over Facebook, der i Europa har hovedkvarter i Irland.

Flere af de øvrige klagepunkter i sagen fra Østrig, omhandler Facebooks sporing af brugeres adfærd på tværs af nettet, via de kendte 'like'-knapper, der indsamler data om, hvilke sider brugerne kigger på. Her har Facebook fået flere landes datatilsyn på nakken, især i Frankrig og Belgien.

Da man i sin tid skulle tilmelde sig søgsmålet, var der tusindvis, der meldte sig til - mange flere end de 25.000, der kunne være med i første omgang.