Kæmpe krak: Amagerbankens tidligere direktør skal forklare sig i retten

Den tidligere bankdirektør Jørgen Brændstrup skal for første gang afhøres i forbindelse med det søgsmål, Finansiel Stabilitet har anlagt. Det statslige selskab forlanger 150 millioner kroner fra direktøren og beskylder ham for kasket-forvirring.

Efter pres fra hovedaktionæren Karsten Ree og det statslige selskab Finansiel Stabilitet sagde Jørgen Brændstrup (billedet) i efteråret 2010 sin direktørstilling op og smuttede med 12 millioner kroner. Få måneder senere krakkede banken. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Det har ikke været morsomt at have penge i Amagerbanken, da den krakkede i februar 2011.

67.000 aktionærer blev ramt på pengepungen, krakket kostede staten et stort milliardbeløb, og rigmanden Karsten Ree nåede at skylle 800 millioner kroner ud i den blødende bank.

Der var dog én person, som kom ud konkursen med penge på kontoen.

Den tidligere direktør for Amagerbanken Jørgen Brændstrup sagde kort før konkursen sin stilling op og tog 12 millioner kroner svarende til to års løn med sig.

I dag skal han afhøres i den stort anlagte sag mod 11 fra Amagerbankens top, der over op mod 160 retsmøder kører i Retten i Lyngby, hvor den efter planen afsluttes i juni 2017.

Kræver 900 millioner kroner

Det statslige selskab Finansiel Stabiliet forlanger 900 millioner kroner for uansvarlig bankledelse fra de sagsøgte fra Amagerbanken. Omkring 150 millioner kroner lyder kravet alene til den tidligere bankdirektør Jørgen Brændstrup.

Sagen mod Amagerbanken er en af de helt tunge erstatningssager i kølvandet på de danske bankkrak kun overgået af sagen mod Roskilde Bank, hvor Finansiel Stabilitet kræver en milliard kroner fra den tidligere ledelse.

Men hvor beskyldningerne fra kunder og aktionærer i Roskilde Bank entydigt peger mod den tidligere bankledelse, er holdningen ikke så klar på, hvem der var skyld i, at banken krakkede i februar 2011.

Den tidligere ledelse skyder skylden på Finansiel Stabiliet, og det gør en stor del af de tidligere aktionærer også, der via foreningen Amager Investor har rejst et gruppesøgsmål mod Finansiel Stabilitet for en omfattende aktieemission i 2010.

Tre engagementer for 1,4 milliarder

Erstatningssagen i Retten i Lyngby handler ikke om selve krakket, men går ud på mangelfuld ledelse mellem 2008 og 2010. I den periode havde de 11 sagsøgte ledelsesposter i banken.

Det var i den periode, der blev sagt ja til tre store låneaftaler, som ifølge Finansiel Stabilitet har givet et samlet tab på 1,4 milliarder kroner.

Derfor mener Finansiel Stabilitet også selv, at kravet på 900 millioner kroner er relativt rundhåndet.

De tre låneengagementer:

  • Østerfælledparken med finansmændene Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær-Classen, der samlet var skyld i tab for 800 millioner kroner.

  • Ekstraordinært store udlån til kunders køb af aktier i Mols-Linien. Banken lånte de tre mænd og to andre kunder millioner til køb af aktier i Mols-Linien. Det betød, at banken havde finansieret over 20 procent af rederiets samlede aktiekapital, og kravet vedrørende dette engagement løber op i 237 millioner kroner.

  • Finansiering til det såkaldte Main Road Invest.

Samtidig slår Finansiel Stabilitets advokat, Jens Rostock-Jensen, på, at Jørgen Brændstrup i tiden som administrerende direktør udsatte sig selv for kasketforvirring, og at for mange af de store låneengagementer dermed foregik uden andres samtykke.

Jørgen Brændstup havde i en periode i Amagerbanken en dobbeltrolle som sagsbehandler, erhvervschef og bankdirektør. Dermed blev en væsentlig kontrolfunktion kortsluttet, mener Finansiel Stabilitets i det såkaldte påstandsdokument.

Organisationen betød, at den formelle kreditchef sad med den håbløse opgave at skulle kontrollere sin egen direktør.

De 11 sagsøgtes advokater kræver frifindelse og bestrider alle påstande.

DR.dk er med live fra retten i dag fra klokken 9.