Kæmpe nedtur for danske aktier: B&O taber halvanden milliard i værdi

Global markedsuro sender danske aktier i rødt. Nedjustering koster B&O dyrt.

Bang & Olufsen måtte i dag nedjustere forventningerne til årets vækst. Det kostede i dag over en tredjedel af Struer-virksomhedens markedsværdi. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Aktiemarkederne i Europa reagerede i dag kraftigt på skuffende renteudmeldinger fra USA’s centralbank, uroen om Storbritanniens brexit-aftale og den fortsatte handelskrig mellem USA og Kina.

På Københavns Fondsbørs sluttede de 25 største danske aktier dagen med et samlet fald på 1,7 procent med fortsat nedtur til smykkekoncernen Pandora og store kursklø til høreapparatvirksomheden GN Store Nord.

- Investorerne er nervøse for, at handelskrigen mellem USA og Kina nu rent faktisk begynder at koste vækst. De er også bekymrede for, om den amerikanske centralbank, som i går hævede renten med et kvart procentpoint, kvæler det igangværende opsving i USA. Og så er de bekymrede for, at brexit ender i et regulært kaos, siger chefstrateg i investeringsbanken Carnegie Henrik Drusebjerg.

USA’s centralbank skaber uro

Aktienedturen har ramt markederne siden USA’s centralbankchef Jerome Powell efter et rentemøde i aftes meldte ud, at renteforhøjelserne fortsætter.

Investorerne havde forventet, at centralbanken ville trykke på pauseknappen efter flere måneders aktieuro og dermed give bedre betingelser for investeringer.

- For aktiemarkederne skaber den amerikanske centralbank vedvarende bekymring for, om der bliver ført en politik, der matcher den reelle økonomiske vækst. Det er en usikkerhed, vi konstant lever med, siger Henrik Drusebjerg.

Aktie-året ødelagt på tre måneder

Indtil for tre måneder havde aktiemarkederne ellers kurs mod pæne tal for året. Men nu er optimismen afløst af nedture.

Det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 har på tre måneder tabt knap 15 procent, mens de asiatiske indeks Hang Seng og Nikkei er faldet med henholdsvis syv og 14 procent.

Her i Europa har det tyske DAX 30-indeks tabt knap 14 procent i samme periode, mens det danske C25-indeks, der er en samling af de 25 største børsnoterede virksomheder i Danmark, er nede med 10 procent.

- Den 30. september stod vi med et pænt positivt afkast for året. Men det er efterhånden ikke blot forsvundet, men også forvandlet til et pænt minus for langt de fleste investorer, siger Henrik Drusebjerg.

B&O-aktie i historisk nedtur

I dag blev B&O-aktien ramt af sin største nedtur nogensinde, hvor den faldt med 34 procent. Det har kostet halvanden milliarder kroner af selskabets markedsværdi.

- Det er en meget stor korrektion af aktien, som gør, at ledelsen og selskabet bliver nødt til at gentænke deres strategi, siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Aktiens bratte nedtur skete i kølvandet på en udmelding fra selskabet om, at man ikke kan leve op til de senere års fremgang og må nedjustere forventningerne til årets vækst fra 10 procent til omkring nul.

Det har aktionærerne reageret kraftigt på.

- Det er kombinationen af, at prisen på en B&O-aktie i forhold til indtjening er forholdsvis høhøj og det, at investorerne bliver bange for, om B&O har ramt en mur, der bliver relativt svær at forcere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk