Kæmpe sejr til skattevæsnet i Højesteret: To selskaber skal betale 1,2 milliarder kroner

De tidligere ejere af TDC er dømt til at betale skatteregning på over 800 millioner kroner.

Tidligere TDC-ejere får kæmpe skattekrav i Højesteret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der er formentlig mere end én milliard kroner på vej til den danske statskasse, efter at Højesteret i dag har knaldet hammeren i bordet og afgjort en principiel skattesag.

De tidligere ejere af TDC - Nordic Telephone Company (NTC) - er blevet dømt til at betale 817 millioner kroner til den danske statskasse. Der er tale om fem udenlandske kapitalfonde, der var en del af TDC fra 2005 til 2012.

Ligeledes er medicinalvirksomheden Nycomed - i dag ejet af japanske Takeda - dømt til at betale 369 millioner kroner.

Samlet set skal de to selskaber altså betale 1,2 milliarder kroner til den danske statskasse.

Dommene er endelige og kan ikke ankes.

- Højesterets dom er en stor sejr for skattevæsenet i et efterhånden meget langvarigt retsopgør mod kapitalfonde og multinationale selskaber, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

Det er den anden retslige lussing til de tidligere TDC-ejere i det enorme skattekompleks kaldet benifical owner.

Samlet set har skattemyndighederne rejst skattekrav for 6,8 milliarder kroner mod udenlandske selskaber i det omfattende kompleks.

Dagens afgørelse mod de tidligere TDC-ejere omhandler forhold, der går helt tilbage til december 2005 og januar 2006.

Her førte de rentebetalinger for flere milliarder kroner fra Danmmark til selskaber i Luxembourg, hvor beskatningen er 0 eller tæt på 0 procent. På den baggrund slap TDC-ejerne for at betale skat på mellem 25 og 30 procent.

Ifølge de danske skattemyndigheder var selskaberne i Luxembourg dog såkaldte gennemstrømningsselskaber. Det var altså selskaber uden reelle aktiviteter, der udelukkende blev brugt til at skubbe pengene videre til skattelylande.

Og den påstand er Højesteret enig i.

- Efter det anførte finder Højesteret, at skattearrangementet udgør misbrug, fremgår det af den 15 sider lange dom.

Højesteret har ligeledes ment, at medicinalvirksomheden Takeda brugte et gennemstrømningsselskab i Luxembourg til at undgå at betale dansk skat.

Glæde hos skatteminister

Det er faktisk lovligt at føre udbytte eller rentebetalinger til et andet EU-land, så pengene for eksempel beskattes i Luxembourg. Men i 2019 kom der en afgørelse fra EU-domstolen, der ændrede spillepladen væsentligt.

Her lyder det, at det ikke er efter reglerne, når konstruktionen udelukkende har til formål at undgå beskatning,

- I tilfælde af svig eller misbrug skal nationale myndigheder eller domstole nægte en skattepligtig person fritagelse for enhver form for skat, stod der i dommen, som Skatteministeriet har taget med under armen for at gå efter kapitalfondene.

I januar blev de fem kapitalfonde, der ejede TDC gennem en årrække, dømt til at betale en kvart milliard kroner i en parallel sag, hvor de havde sendt udbyttebetalinger fra Danmark til Luxembourg uden at svare dansk skat.

Med de to gyldne fjer i skattehatten er der glæde hos landets skatteminister, Jeppe Bruus (S).

- De danske skattemyndigheder har i mange år haft stor fokus på at hindre skatteundragelse ved, at udbytter og renter søges trukket skattefrit ud af danske selskaber – af for eksempel kapitalfonde – via til lejligheden oprettede EU-selskaber.

- Derfor er Højesteretsafgørelsen i dag en sejr for ministeriet, men også for retsfølelsen og hensynet til danskernes fælles statskasse, siger han i et skriftligt svar.

Kapitalfondenes danske advokat, Arne Møllin Ottoson fra Kromann Reumert, har ikke ønsket at kommentere sagen.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra de fem kapitalfonde.

Til gengæld har Nycomeds danske advokat, Søren Lehmann Nielsen fra Plesner, sendt en kommentar.

- Vi er selvsagt skuffede over resultatet, men må naturligvis tage det til efterretning. Vi mente, at der var rigtigt mange gode - og afgørende - argumenter for, at der ikke forelå noget misbrug i sagen, siger han.