Tema Skatte- og momssvindelsag

Kæmpe svindelsag har krævet beslaglæggelse i tysk bank

Operation Greed: Politiet er i gang med at sikre værdier i kæmpe svindelsag for 440 millioner kroner.

Politiinspektør Flemming Madsen har i lang tid haft kig på netværk af organiserede kriminelle, som nu er sigtet for svindel for 440 millioner kroner.

Et netværk af organiserede kriminelle har bedraget statskassen for over 440 millioner kroner.

Det mener politiet, som omkring middagstid i går anholdt 18 personer og siden har ransaget over 40 adresser primært i København men også på Lolland, i Østjylland og Tyskland.

I dag blev 11 af de mistænkte fremstillet i grundlovsforhør, hvilket pressede retslokale 23 i København Byret på logistikken og skabte stoleleg flere steder i lokalet, hvor der skulle være plads til både sigtede, forsvarsadvokater, journalister, tolke og ikke mindst familiemedlemmer, der også var mødt talstærkt frem.

Alle de sigtede er mænd, og de fleste har dansk statsborgerskab med pakistansk baggrund.

De 11 mænd er sigtet for omfattende svindel i 21 forhold, som det tog anklageren over en time at læse op under grundlovsforhøret.

Vekselbureauer og id-skaffer

Centralt i sigtelserne står fire personer, to i 40'erne og to i 20'erne, som angiveligt har været bagmænd i den omfattende svindel, der er foregået i 12 selskaber, hvoraf flere stadig er aktive.

Fire personer er sigtet for medvirken til svindel, mens to direktører for københavnske vekselbureauer er sigtet for hæleri.

Også en litauer er sigtet i sagen, mistænkt for at have skaffet id på stråmænd, som har været indsat som direktører i de 12 selskaber.

- Vi har i forbindelse med ransagningen i går beslaglagt 12,5 millioner kroner, otte dyre biler og meget dyre smykker, siger politiinspektør Flemming Madsen, der er leder af Særlig Efterforskning Øst.

Ransagning af tysk bank

Politiet har med hjælp fra tysk politi blandt andet ransaget en tysk bank og sikret værdier i en bankboks, fortæller Flemming Madsen.

Han forsikrer samtidig, at politiet slet ikke har indstillet jagten på udbytte fra de mange svindelforhold.

- Jeg håber i stor grad, vi får fat i de konti, som, vi ved, er i udlandet, siger Flemming Madsen.

Ifølge sigtelserne er der blandt andet ført tocifrede millionbeløb til et polsk selskab.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at få noget af det udbytte tilbage. Det sker i samarbejde med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik, red.), siger han.

Politiet har døbt sagen 'Operation Greed', som betyder grådighed på engelsk.

Negativ moms

Politiet har siden årets begyndelse holdt nøje øje med det organiserede netværk.

Ifølge DR's oplysninger har over 150 betjente været involveret i sagen. Det har fra begyndelsen været tydeligt, at det er nogle velhavende folk, politiet har holdt øje med.

- De har levet et liv, hvor de tydeligvis ikke har manglet noget, siger Flemming Madsen.

Selskaberne har blandt andet tilbudt nedrivning, rengøring og transport, men har altså ikke afregnet skat, moms og afgifter.

Et eksempel er en servicevirksomhed, der efter første kvartal 2016 skyldte 1,04 millioner kroner i moms, men i stedet for at indberette dét beløb indberettet virksomheden negativ moms for 24.400 kroner, hvorved staten samlet blev snydt for 1,06 millioner kroner.

- Det er et organiseret kriminelt netværk, som meget systematisk har udnyttet de muligheder, man har i en virksomhedsstruktur, hvor man har startet et firma op og lavet falske fakturaer og efterfølgende lukket selskabet ned og startet op med nye virksomheder, siger Flemming Madsen.

Centralt i komplekset står også en række københavnske vekselbureauer. Ifølge sigtelserne er udbyttet fra selskaberne blevet overført til vekselbureauer, som har sendt pengene rundt mellem hinanden og ud til bagmændene - og det polske selskab.

Blandt de sigtede er udover de danske to pakistanske, en litauisk, en tysk og en irakisk statsborger.

De sigtede nægter sig skyldige.