Kæmpe udbytte-sejr i Dubai: Otte milliarder kroner kan være på vej tilbage til Danmark

Sanjay Shah og en række selskaber og personer har tabt civil retssag.

Sanjay Shah er blevet dømt til at betale milliarder tilbage til Danmark.

Opdateret kl. 18.30 med, at Sanjay Shah appellerer sagen.

Få dage efter at de danske myndigheder led et bittert nederlag i Dubai, hvor en dommer afviste at udlevere den mistænkte hovedbagmand i udbyttesagen, Sanjay Shah, så kan DR Nyheder nu fortælle, at de danske myndigheder har fået en kæmpe sejr.

En sejr, der kan sikre de danske statskasse omkring otte milliarder kroner.

Parallelt med udleveringssagen mod den britiske forretningsmand har de danske skattemyndigheder nemlig rejst en civil retssag i ørkenstaten.

Den har ikke haft til formål at straffe Shah med fængsel, men har i stedet været et forsøg på at få vristet nogle af de mange milliarder af kroner ud af hænderne på finansmanden.

Milliarder, han angiveligt har svindlet den danske statskasse for.

Og i går gav de bestræbelser så jackpot.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er Sanjay Shah og en række andre personer og selskaber, der kan kobles til Shah, i går blevet pålagt at betale mere end otte milliarder kroner tilbage til Danmark.

Skattestyrelsen bekræfter i en mail til DR Nyheder, at de har vundet den civile sag.

- Skattestyrelsen har med tilfredshed noteret sig dommens resultat og er glad for, at der nu er truffet afgørelse i forhold til en af udbyttesagens centrale aktører. Afgørelsen bekræfter endnu en gang, at Skattestyrelsens strategi for den civile retssagsførelse er rigtig, og Skattestyrelsen ser frem til næste skridt i det store sagskompleks, skriver de.

Kendelsen er ikke endelig og kan ankes, men gårsdagens kendelse er alligevel en nyhed, man bør gnide sig i hænderne over hos de danske myndigheder, fortæller DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

- Det er en meget stor sejr for de danske myndigheder, at den første af mange retssager mod Sanjay Shah nu er vundet. Mere end otte milliarder kroner er enormt mange penge og en meget stor del af den samlede sum, som den danske stat mener at være svindlet for i udbyttesagen.

- Uden sammenligning den bedste nyhed for de danske skattemyndigheder længe, selv om sagen kan ankes, og der dermed ikke er sat endelig punktum endnu, siger han.

De danske skattemyndigheder kan nemlig ikke glæde sig alt for tidligt. Sanjay Shahs pressetalsmand, Jack Irvine, skriver i en mail, at sagen bliver appelleret til en højere retsinstans.

Fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation

Den civile retssag i Dubai er blot en af mange civile sager, de danske skattemyndigheder har rejst over hele verden for at få så mange af de i alt 12,7 milliarder kroner tilbage til statskassen.

Sagerne relaterer til Danmarkshistoriens største svindelsag, hvor udenlandske finansmænd mellem 2012 og 2015 lænsede statskassen for det astronomiske milliardbeløb.

I centrum for udbyttesagen er Sanjay Shah, som er blevet tiltalt for i alt at have svindlet Danmark for ni milliarder kroner.

Det er nemlig de danske myndigheders opfattelse, at Sanjay Shah og en række andre internationale storsvindlere gennem flere år har de ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Svindlen er sket ved, at virksomheder og personer har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber - og dermed havde de ifølge danske myndigheder aldrig betalt udbytteskat og derfor heller ikke ret til at få penge tilbage.

Ifølge de danske myndigheder var svindlen nøje planlagt.

- Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end ni milliarder kroner fra den danske statskasse, sagde chef for Søik Per Fiig, da de rejste tiltale i januar 2021.

Den britiske forretningsmand og hans formodede medgerningsmand, Anthony Mark Patterson, har nægtet sig skyldige i de alvorlige anklager imod dem.

Sanjay Shah benægter ikke at have fået udbetalt pengene. Han har i stedet udnyttet et hul i lovgivningen, har han sagt til Børsen.

I samme interview gav han også udtryk for, at han ikke frygtede en dansk fængselscelle, og at han maksimalt kunne se frem til tre år på vand og brød.

- Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget, siger han og fortæller, at de danske myndigheder har vist ham cellen, hvor han skal afsone.

- Cellerne har mikrobølgeovn, tv, køleskab og en Playstation, så de sagde, "hvor slemt kan det egentlig være, sagde han i interviewet fra 2020.

Flere andre civile sager

Det er dog ikke kun i Dubai, at de danske skattemyndigheder går efter Sanjay Shahs og de andre formodede udbyttesvindleres penge.

Der er blandt andet også anlagt civile sager for flere milliarder kroner i blandt andet Storbritannien og USA.

Erhvervskorrespondent Jakob Ussing hæfter sig ved, at det er i Dubai, at den første civile afgørelse er fundet sted.

- Det er lidt overraskende, at det netop er i Dubai, at de danske myndigheder vinder det første store slag, fordi der i forsøget på at kradse de svimlende mange penge hjem til Danmark ved såkaldte civile retssager især har været fokus på retsopgøret i England og USA.

- Og så går udleveringssagen mod Sanjay Shah i Dubai jo heller ikke som håbet, efter udleveringen blev afvist i første omgang i mandags, siger erhvervskorrespondenten.

De seneste opgørelser fra de danske skattemyndigheder viser, at man indtil videre har kradset en milliard kroner ind i forlig med formodede udbyttesvindlere.

Mens der er tilbageført godt en milliard kroner til Danmark, så er pengene dog også fosset ud kassen, når statens advokatregninger har skullet betales.

Det seneste skøn lyder på, at det kommer til at koste 4,3 milliarder kroner at føre de civile sager.

I skønnet fra marts lød det, at man forventede at få mellem 8,5 og 9,5 milliarder kroner tilbage i statskasssen.